hielke-boersma-hbuor--96x96.png

Drie trends in 2017 die elke OR moet kennen!

delen
delen
delen
delen
Facebook

De drie trends in de medezeggenschap voor 2017 die voor elke OR van levensbelang zijn.

Trend 1: Terug naar het doel/de bedoeling van de organisatie:

Voor de medezeggenschap is dat met elkaar praten, minder formeel met elkaar omgaan en een vorm van directe communicatie realiseren.

Een standpunt innemen en daarover het gesprek aangaan met de bestuurder. In een vroegtijdig stadium kan de OR haar toegevoegde waarde aantonen. De toegevoegdeTrends 2017 voor de ondernemingsraad
waarde van de medezeggenschap aan het eind van een ontwikkelingstraject is in de praktijk gering. Tevens wordt duidelijk dat de medezeggenschap zich ook op diverse niveaus moet gaan bewegen. Kleine onderwerpen horen op een lager niveau. Grote onderwerpen op het hoogste niveau. Door middel van goede afspraken kunnen alle partijen optimaal functioneren.  En hierdoor gebruik maken van de kwaliteiten binnen de diverse lagen.

 

Trend 2. Directe participatie:

Door aandacht te geven aan de vakman in de organisatie (Rijnlands denken, terug naar de bedoeling, Lean) wordt het mogelijk de werknemer veel meer te betrekken bij de ontwikkelingen in de organisatie. De OR kan directe participatie stimuleren en daarin zelf deelnemen. Hierdoor kan zij zichzelf deels overbodig maken maar tegelijkertijd kan zij de overstijgende belangen bewaken.

Trend 3. Meer zelfsturing bij medewerkers en de medezeggenschap:

Als gevolg van de professionalisering kan sprake zijn van een grotere autonomie voor het individu of de groep medewerkers. Dit impliceert tevens meer directe medezeggenschap. Dit blijkt in de praktijk niet altijd het geval. Hierdoor blijft de OR een belangrijke toezichthoudende rol hierbij behouden. Zelfsturing binnen de medezeggenschap kent ook haar waarde. Hierbij moet vooral aandacht blijven voor onderlinge afstemming tussen de diverse werkgroepen. Door het vaak grote niveauverschil binnen de medezeggenschap blijft stevige onderlinge afstemming tussen de diverse werkgroepen van belang.

Wil jouw OR meer met deze ontwikkelingen?

Neem dan contact op voor een toelichting en een maatwerk gesprek over deze onderwerpen in jullie context. Of stuur een mail naar hielke@HbuOR.nl

Reacties worden op prijs gesteld!

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x