hielke-boersma-hbuor--96x96.png

Ze hebben het mij zo plechtig beloofd…..

delen
delen
delen
delen
Facebook

Het gedrag vier weken eerder:

Met zijn allen in een kring, goedgeluimd, onder het genot van een drankje en een versnapering zaten ze bij elkaar. De een nog moediger dan de ander. Veel zaken doorgenomen, besproken, geoefend. Het
enthousiasme spatte eraf. Gelukzalig keek ik om mij heen. Wat was het goed met hen. Ze waren echt weer een stuk verder gekomen. Het ontbrak hen aan niks, goede regelingen, alle kwaliteiten in huis, een paar doeners, een paar denkers en een diplomatiek leidersduo die elkaar goed aanvullen.

Vandaag

Ik bel op om te vragen hoe het staat met hun ambities, afspraken en goede voornemens. Er is nog niets gebeurd, het laatste wat ze gedaan hebben is het verslag doorlezen dat ik ze gestuurd had. Daar heb ik geen commentaar op gekregen…. Terwijl ik daar toch specifiek om gevraagd heb. De leider verontschuldigt zich en probeert het gedrag van zichzelf en de overige leden te vergoelijken. Wat is er gebeurt met al die voornemens? Ik schrik op uit mijn beslommeringen. Gelukkig blijkt dit alles een boze droom.

Komt dit je bekend voor?

Waarom? Tegenwoordig leer ik deelnemers anders naar zichzelf, hun gedrag te kijken. Bewust oud gedrag benoemen en daar nieuw gedrag tegenover zetten. Vervang oud door het nieuw en je komt dichter bij je doelen. Waarom dat zo is? Het brein werkt zo. Ingesleten gewoontes kan je lastig gewoon stoppen. Je kan je wel bewust worden van die oude gewoonten en ze vervangen door nieuw gedrag. En daar aandacht aan geven. Bijvoorbeeld: eerst zelf een mening vormen en die actief verkondigen (nieuw gedrag). In plaats van eindeloos vragen stellen (oud gedrag). En zo kan ik nog even door gaan. Door doen leer je en maak je fouten. En wie fouten maakt leert ook.

“Aandacht maakt alles mooier!”

Zeggen ze bij IKEA. Mijn leermeester vertelt mij: wat je aandacht geeft groeit. Dus benoem gedrag dat je wilt aanleren en geef dat aandacht. Waar het om gaat is dat je langzaam en zonder haast maar met doorzettingsvermogen aan de slag gaat. Verleidt jezelf om dingen op een andere manier te doen. Geef jezelf de ruimte het anders te doen. Dwing jezelf niet, dat werkt niet. Het brein houdt niet van dwang. Je bent blij als het goed gaat. Wees je er van bewust wanneer het fout gegaan is en leer ervan. Verwijt jezelf niets. Blijf volhouden en je bereikt vanzelf je doel. Blijf volhouden en je bereikt vanzelf je doel. Blijf volhouden en je bereikt vanzelf je doel . Bedenk: Het gedrag wat je aandacht geeft groeit! Dit geldt ook voor slechte gewoonten helaas. Vandaar dat een zuurpruim alsmaar zuurder wordt. Gelukkig wordt een vrolijk mens daardoor ook alleen maar vrolijker.

Uitproberen?

Nieuwsgierig hoe ik kennis over de samenwerken en goed functioneren met je team combineer met kennis over het brein? Nodig mij uit voor een vrijblijvend gesprek en in ruil voor jullie verhaal vertel ik alles over mijn aanpak.

Kijk ook eens bij het overzicht van opleidingen voor de Ondernemingsraad

Basiscursus voor de nieuwe OR ondernemingsraad

Training voor de ervaren OR

Training voor de COR

Voor contact met HBU klik hier

Vraag hier het gratis Ebook aan om het OR werk goed te organiseren

 

 

Reacties worden op prijs gesteld!

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x