hielke-boersma-hbuor--96x96.png

Links luister vooral niet naar rechts

delen
delen
delen
delen
Facebook

L.: “Ik heb alles goed uitgedacht, waarom twijfel je toch altijd?” R. “Maar wil je niet weten wat anderen te vertellen hebben dan?” L.: “Ik weet echt wel wat ik doe” R.: “En, uh dat gemaar vind ik altijd zo vervelend, maar…hoe ga je dan om met de mening van die anderen? Zij weten toch ook veel over dit onderwerp!” L.: “Dat denk je maar. Ze roepen altijd van die vreemde dingen, die niet passen binnen de huidige structuur en dan altijd die zorgen, gevoelens en emoties! Ik hou er niet van! Punt!” R.: “Begrijp je wel wat ze je eigenlijk willen vertellen?”

Echt luisteren is niet vanzelfsprekend

Dat je linkerhelft staat voor denken en de rechterhelft voor voelen illustreert hier de relatie tussen twee partijen die moeten samenwerken maar bewust of onbewust niet naar elkaar luisteren[1]. Veelvuldig kom ik relaties/ samenwerkingen tegen die op deze wijze met elkaar communiceren. Beide partijen met de beste intenties maar vanuit zo’n verschillend perspectief. Waarom, waarom, waarom praten deze mensen nu niet eens echt met elkaar, denk ik dan. Het lijkt wel of ze verschillende talen spreken. Mijn advies: investeer tijd in wederzijds begrip. Huur indien nodig een “tolk” in. Iemand die kan helpen elkaar te begrijpen, soms toelicht, vertraagd en verdiept of het gesprek even stilzet.

Agree to disagree

In mijn praktijk probeer ik partijen te leren om hun mening te vormen en te bespreken met hun gesprekspartner. Meningen zijn waardevol voor elkaar, en ook om vragen uit te lokken bij de ander. Waarom vind je dat? Hoe kom je tot dat idee? Welke uitgangspunten liggen daaronder? Waar heb je die kennis vandaan? Waarom vinden zij dat?

Ik verwacht dat dit soort vragen worden uitgewisseld door de uitwisseling van meningen. Hierdoor begint het begrip voor de ander zijn standpunt. Moeten jullie het eens worden? Nee, absoluut niet. Maar elkaars standpunt begrijpen is de basis. Er zijn meerdere wegen naar Rome en dus kan je tot eenzelfde resultaat komen via verschillende wegen. En toon begrip voor andermans afwijkende standpunt.

Dus vorm je mening, ventileer deze en probeer elkaars mening te begrijpen. Neem een besluit, maak afspraken hoe het traject gevolgd, aangepast en geëvalueerd kan worden.

Pas toe of leg uit

En als je verschillende meningen hebt en de een wil/moet besluiten laat de ander dan maar in detail schriftelijk uitleggen waarom hij afwijkt van de ander zijn mening. Dit is voor veel partijen een verantwoording afleggen voorafgaande het besluit. Hierdoor wordt schriftelijk vastgelegd dat er verschillende standpunten zijn en dat er bewust een andere weg gekozen wordt. Ook geen probleem! Fouten maken mag en daar leren we van. Uiteraard niet altijd ten koste van alles.

Echter je mening geven, vragen om die te volgen of schriftelijk verantwoorden waarom je ervan wijkt is een hele passende manier om in de toekomst te bepalen of de juiste keuze gemaakt is.

Conclusie

Ga met elkaar in gesprek over de manier waarop overleg plaats vindt. Wat is belangrijk voor jullie en voor je gesprekspartner. Tonen jullie interesse in elkaars mening of standpunt. Span je je in om het standpunt van de ander te begrijpen. Het is niet wat je bespreekt maar hoe je het bespreekt. De intentie gekoppeld aan concreet gedrag en daarover met elkaar praten. Dat verdiept de relatie en maakt de samenwerking sterker en maar vooral ook waardevoller.

Regelmatig begeleid ik gesprekken die gericht zijn op de manier van naar elkaar kijken en elkaar beoordelen/inschatten. Er zit nog al eens ruis op de lijn en als externe vertaler kan je daarin een belangrijke rol spelen. Om het gesprek te vertragen of te verdiepen, met name omdat de partijen niet (meer) herkennen wanneer de een de ander niet begrijpt (of soms niet wil begrijpen).

Ga hier samen mee aan de slag, probeer het uit, durf fouten te maken, maak ze bespreekbaar en wees mild naar elkaar. Het is mijn intentie en wens dat jullie zelf tot ontwikkeling komen. Ik hoop dat dit artikel jullie aanzet om de uitdaging aan te gaan.

Ondersteuning?

Komen er vragen op of wil je hulp bij zo’n traject of de voorbereiding ervan? Schroom niet en bel of mail mij.

Succes! Hielke 06 151 89257 of Hielke@hbuor.nl
[1] Artikel over de linker en rechter hersenhelft uit de Trouw

 

Kijk ook eens bij het overzicht van opleidingen voor de Ondernemingsraad

Basiscursus voor de nieuwe OR ondernemingsraad

Training voor de ervaren OR

Training voor de COR

Voor contact met HBU klik hier

Vraag hier het gratis Ebook aan om het OR werk goed te organiseren

Reacties worden op prijs gesteld!

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x