hielke-boersma-hbuor--96x96.png

OR en bond hebben elkaar nodig: ga achter de bond staan als ze onderhandelen.

delen
delen
delen
delen
Facebook

Stappenplan voor OR-en die actief de vakbond willen steunen in de onderhandeling over de arbeidsvoorwaarden. Je hoeft het niet eens te zijn met de vakbond om ze te steunen!

1. Jullie overleggen met de directie over sociale en economische doelstellingen EN kunnen, zo nodig, aan belangenbehartiging doen. Soms is dat laatste nodig!

2. Stel vast met je OR dat jullie een mening hebben! En dat deze ertoe doet!

3. Wat is het ergste wat de OR kan overkomen als zij op deze manier in actie komt…. Juist, je hoeft niet op de barricaden!

4. Meld aan de betrokken vakbond dat jullie draagvlak voor de onderhandeling willen creëren binnen de organisatie.

5. Benader OR-en van andere organisaties die onder dezelfde cao vallen, vorm een overlegplatform met afgevaardigden. Voorkom “Poolse landdagen”!

6. Ga allemaal met een afgesproken thema in gesprek over de cao-ontwikkeling met je achterban, eerst individueel, dan als OR dan als platform. Overweeg voorlichting door de vakbond over de mogelijke keuzes. Stem acties die werktijd kosten vooraf af met je bestuurder. De medewerkers weten echt wel wat ze willen, wat ze nodig hebben en welke resultaat gewenst is! Als ze maar betrokken worden.

7. Stel vragen aan je collega’s. Probeer ze niet te overtuigen. Zet ze zelf aan het denken! Op die manier activeer je ze echt. Collega’s betrekken bij het werk: vertel weinig, vraag veel!

8. Bepaal als OR(en) de inzet voor de onderhandelingen. Communiceer de inzet naar de medewerkers en de bonden. Onderhandel met de vakbond over de inzet indien nodig!

Herhalen, herhalen, herhalen!

9. Herhaal deze stappen totdat de hele organisatie weet dat jullie de onderhandelingen steunen en de vakbond met steun van de achterban aan tafel zitten. Herhaling is noodzakelijk om tot iedereen door te dringen. Ja, dat voelt overdreven.

10. Afhankelijk van de context is het van belang om te inventariseren welke partijen met een indirect belang betrokken zouden kunnen worden bij deze activiteiten. Bespreek met elkaar of hier sprake van is. Denk aan beïnvloeding van partijen die veel met de groep werkgevers te maken hebben.

11. Begin klein, neem één onderwerp. Werk dat uit en doe dan pas het volgende. Hierdoor wordt het makkelijker om bij te sturen. Het blijft dan overzichtelijk welke onderwerpen de OR bij de vakbond steunt. Het gaat tenslotte over de bewustwording van de medewerkers dat er zaken besproken worden aan de onderhandelingstafel in naam van hen. En dat zij dat kunnen steunen.

12. Drink dus regelmatig koffie met de vakbond zodat je in contact blijft.

13. Tenslotte: Als jullie achterban bij de achterban van de directie (het lijnmanagement) vragen gaat stellen over de status van de onderhandeling over de arbeidsvoorwaarden. Wat denk je dat er dan gaat gebeuren?
Dan komt denk ik snel genoeg naar ‘boven’ dat de verandering van de arbeidsvoorwaarden leeft bij de medewerkers.

Vragen of hulp nodig? Bel 06 15189257 of mail naar hielke@hbuor.nl.

Er maar is er maar een die zijn kaas op zijn brood kan houden! Dat ben jij!

 

Kijk ook eens bij het overzicht van opleidingen voor de Ondernemingsraad

Basiscursus voor de nieuwe OR ondernemingsraad

Training voor de ervaren OR

Training voor de COR

Voor contact met HBU klik hier

Vraag hier het gratis Ebook aan om het OR werk goed te organiseren

Reacties worden op prijs gesteld!

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x