hielke-boersma-hbuor--96x96.png

Het Werk in de OR: Controles Inspectie SZW in gevaar door toename arbeidsongevallen. OR Doe je Ding!

delen
delen
delen
delen
Facebook

HBU Training en Advies De tijd Tikt doorHet Werk in de OR: Controles Inspectie SZW in gevaar door toename arbeidsongevallen. OR Doe je Ding!

OR zegt JA of NEE.

De OR verleent instemming aan de Risico-Inventarisatie, Evaluatie (RI&E) en Plan van Aanpak (PvA). Jouw collega’s moeten op de OR vertrouwen of de afspraken rondom de RIE en het PVA wel goed nageleefd worden. Het Aantal ongelukken op de werkvloer is vorig jaar met 14 procent gestegen ten opzichte van 2015.De tijd tikt door. Pak jij je verantwoordelijkheid?

 

Eigen verantwoordelijkheid werknemer

Elke werknemer mag de RIE en het PVA opvragen bij de verantwoordelijke medewerker. Dus de rol van de OR ontslaat je collega er niet van niet om ook zelf verantwoording te vragen bij de beheerder van de RIE. Wie is de beheerder van de RIE, PvA in jouw organisatie?

 

Economie trekt aan, meer ongelukken op de werkvloer

De inspectie SZW meldt dat zij niet meer voldoende tijd heeft voor toezicht en preventieve controles bij werkgevers. Het volledige jaarverslag van de SZW vindt je hier. Veelal is een niet actuele RIE en PVA een signaal dat de aandacht voor arbeidsveiligheid minder is geworden. Volgens SZW hebben te weinig bedrijven in Nederland een actuele RIE. Wanneer heb jij, als OR-lid, de RIE voor het laatst echt aandacht gegeven?

 

 

Wat doe je als OR met ARBO

De OR spreekt af de verantwoordelijke collega, de arbo-arts of andere interne of externe deskundigen. Stel vragen waarmee jullie geïnformeerd worden, vraag om de documenten die erbij horen. Maak heldere afspraken en zorg dat er een vervolg komt. Aandacht voor ARBO stopt nooit. Welke veiligheidsrisico’s zie jij zelf op je werkplek?

 

Je wilt als OR hiermee aan het werk

Dus wees als OR alert op de belangrijke documenten waarin staat welke risico’s er zijn en welke aangepakt worden (DE RIE en PVA). Wil je weten hoe je effectief en dus met resultaat aan de slag gaat met ARBO neem dan contact op met mij voor een eerste kennismaking en gratis inventarisatie. 06 151 89 257 of Hielke@HBUOR.nl

Reacties worden op prijs gesteld!

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x