hielke-boersma-hbuor--96x96.png

Het werk in de OR: Jullie Eigen ‘Sociaal Akkoord’! Minister kiest zijn eigen route.

delen
delen
delen
delen
Facebook

Geen Sociaal Akkoord: Kans voor de OR

Bij een rondgang langs werknemers- en werkgeversorganisaties is gebleken dat er nu geen ruimte is voor een allesomvattend sociaal akkoord. Minister Koolmees wil het overleg daarom vorm geven in vijf samenhangende routes.

Routes van de Minister

In de eerste route zullen de sociale partners en het kabinet fundamentele arbeidsvragen verkennen. Zo zullen zij zich bijvoorbeeld buigen over duurzame inzetbaarheid.

In de tweede route wordt het gesprek gevoerd over de vernieuwing van het pensioenstelsel. Het kabinet streeft ernaar om begin 2018 overeenstemming met de sociale partners te krijgen, zodat in 2020 de wetgeving klaar is.

Het aantrekkelijker maken van vaste contracten en de relatie tussen vast en flex, komen aan de orde in de derde route. Minister Koolmees zal zo snel mogelijk beginnen met het voorbereiden van nieuwe wetgeving. In de loop van 2018 zullen de wetsvoorstellen naar de Tweede Kamer gaan. Hij zal hierbij de sociale partners betrekken.

In route vier wordt samen met sociale partners gewerkt aan de uitwerking van een aantal complexe maatregelen uit het regeerakkoord, zoals die rond ziekte en arbeidsongeschiktheid en zzp.

Tenslotte wil het kabinet in de vijfde route de maatregelen in de Participatiewet uitwerken. Hier sluiten ook de gemeenten bij aan.

Route van de OR: Kans voor een lokaal Sociaal Akkoord

De OR kan op basis van deze agenda met de bestuurder en de organisatie in gesprek. Maak een rondje over deze onderwerpen bij de achterban en maak op basis daarvan jullie eigen “Sociaal Akkoord”.  De bestuurder is maar al te graag bereid met jullie in gesprek te gaan als de onderwerpen waarvoor de OR gaat draagvlak hebben.

Dus OR pak deze uitdaging op en sla je slag!

Kijk ook eens bij het overzicht van opleidingen voor de Ondernemingsraad

Basiscursus voor de nieuwe OR ondernemingsraad

Training voor de ervaren OR

Training voor de COR

Voor contact met HBU klik hier

Vraag hier het gratis Ebook aan om het OR werk goed te organiseren

 

Reacties worden op prijs gesteld!

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x