hielke-boersma-hbuor--96x96.png

Wat je bedenkt kan je realiseren als OR lid binnen jouw ondernemingsraad!

delen
delen
delen
delen
Facebook

Wat je kan bedenken kan je realiseren als OR lid binnen jouw ondernemingsraad

Velen van jullie hebben er vast al eens iets over gehoord. Wat je in je brein kan bedenken kan je realiseren. Op basis van breinkennis is vastgesteld dat dingen die we kunnen bedenken door ons brein ervaren worden alsof we het mee maken of mee hebben gemaakt. Dit blog gaat over wat er gebeurt als je iets in gedachten creëert en hoe jij daar in de praktijk voordeel van kan hebben. Dus wat je bedenkt kan je realiseren binnen de ondernemingsraad.

Hoe kom je van creatie naar realisatie

 

Laten we gelijk in de diepte gaan met dit onderwerp. Ik ga jullie er alles over vertellen. Van begin tot eind, het komt allemaal aan de orde in deel 1 van deze serie. Voor elke ondernemingsraad en centrale ondernemingsraad. Dit is onderdeel van elke training voor de ervaren en niet ervaren ondernemingsraad.

Hoe kom je tot een creatie?

Wat is een creatie eigenlijk? Een creatie is een proces, het is een verandering van wat je nu hebt in wat je wilt hebben. Het is een kwestie van nieuw gedrag aanleren, creëren.

En zoals dat hoort bij nieuw gedrag, betekent het dat je oud gedrag moet loslaten om het nieuwe gedrag te gaan volgen. Het betekend loslaten van het oude en vervangen door iets nieuws. Zoek op Youtube naar Sentis en neuroplasticity en je vindt een leuk filmpje hoe dat in de praktijk werkt.

Veel van mijn cursisten kennen dit plaatje als de oude en de nieuwe weg. Zowel de nieuwe OR als de ervaren OR kan baat hebben bij deze kennis. Evenals uiteraard de COR en de PVT.

Terug naar het proces van creatie.

Een creatie komt vaak na een confrontatie. Een confrontatie met de realiteit van een slechte relatie of een baan waar je niet meer gelukkig in bent. Op zo’n moment moet je eigenlijk kiezen voor iets nieuws, na zo’n val opstaan en je eigen broek aan trekken. Met als gevolg dat je een tijdelijke leegte, onzekerheid ervaart dat een gevoel kan geven van Chaos en zweverigheid. Die chaos houdt aan totdat de nieuwe realiteit weer zichtbaar wordt.

Pas na het zetten van zo’n heftige stap, het verbreken van een relatie of het opzeggen van je baan, schep je voldoende ruimte om een nieuwe visie vorm te laten krijgen.

Het creatieproces in jouw hoofd is dan voor dat moment weer even afgerond.

Veel mensen komen helaas niet tot die echte creatie….

Waarom niet vraag jij je af??? De meeste mensen zijn bang voor het moment van onzekerheid, de chaos, de leegte en kiezen voor vermijding in plaats van het aangaan van pijn. Begrijpelijk of niet?

Veel mensen wachten af totdat er wat verandert in hun leven, ze hebben niet voldoende eigenwaarde, vertrouwen en of moed om die onzekerheid aan te gaan van tijdelijke leegte.

Het gevolg is dat deze mensen een vorm van passiviteit gaan vertonen die hen tot de volgende voorspelbare ervaring of gebeurtenis brengt in hun leven.

Al die mensen die over de hele wereld zitten te wachten, maken zich afhankelijk van wat hen overkomt. Ze wachten bewust of onbewust op de goedkeuring van hun ouders, op een loonsverhoging of op tekenen van liefde van hun partner.

Dat niet komen tot creatie, het wachten, lijkt onschuldig als ik het zo aan jou vertel. Maar in de realiteit levert het voor iedereen alleen maar problemen op.  Diegene die zitten te wachten klagen en steunen vanwege het wachten en het niet in control zijn. Ze beïnvloeden ook de mensen in hun omgeving, met hun afwachtende houding en uitstelgedrag. Hun houding wordt een gewoonte en apathie wordt de norm om hen heen.

Ze leveren geen bijdrage aan de wereld. Ze doen niet mee maar leveren wel kritiek op alles wat eromheen gebeurt en de mensen die er wel voor kiezen om te creëren en ze klagen dat die anderen de macht, invloed en het plezier hebben. ‘Dippers’ noem ik ze vaak mijn training, uit de cirkel van 8. Hierover een andere keer meer.

Er is altijd goed nieuws en slecht nieuws

Het slechte nieuws is dat ieder van ons op een bepaald moment in het leven lijdt aan deze ‘afwachtziekte’ en dus een dipper is. Het goede nieuws is dat we dit ook achter ons kunnen laten als jij dit zelf wil. Dus hou vol en wees bereid om te veranderen. Verander in een ‘Kicker’ uit diezelfde cirkel van 8. Kijk eens op Youtube en zoek naar Hero John Campbell dan kom je een filmpje tegen dat je verteld over het verhaal van al onze superhelden, gamers en …….. uit het echte leven de mensen die nu succesvol zijn. Echt waar!

Wat is er nodig om te veranderen of in beweging te komen?

Je moet ‘bereid zijn’ zoals dat mij is verteld. Als je ertoe bereid bent zorgt dat voor de moed en de drive die je nodig hebt om te creëren. Bereidheid geeft aan dat je er dingen voor doet of laat, een afweging te maken en het tot stand brengen. Het ‘Willen’ is niet voldoende, iets willen geeft niet de energie die zorgt dat je iets krijgt. Willen maakt je afhankelijk van een ander, het geeft niet de richting van het zelf bereiken.

Bereid zijn is dus jouw sleutel tot creatie!

Wie geeft jou de kracht om te creëren?

Het zou toch fantastisch zijn als je net als Harry Potter met een toverspreuk of stokje al je wensen uit zou laten kunnen komen. Mijn podcast helpt je om regie in eigen hand te nemen en jouw rol als medezeggenschapper in te vullen op de manier die jij wil. Gebruik deze techniek ook voor jezelf om je privé doelen te bereiken. Je zal merken dat het makkelijker is dan je denkt.

Wat jij kan bedenken kan je creëren, het is nog gekker, je brein kan niet eens het onderscheid maken tussen de realiteit en gedachten.

Denk maar eens intensief aan voedsel wat jij heel lekker vindt, zonder dat je het ruikt of ziet. Ik weet zeker dat je lichaam reageert, je voelt trek of het water loopt in je mond. Of denk maar aan iets engs dat je nog nooit gedaan hebt en misschien wel nooit zal doen. Maar jij voelt je lichaam reageren als je er serieus aan denkt. En dus voel je angst en wellicht wel spanning in je buik. Zonder dat je het ooit gedaan hebt of gaat doen.

Kortom alles wat in jouw realiteit/gedachtenwereld voorkomt, zowel positief als negatief wordt ‘echt gemaakt’ door jouw eigen brein.

Wat je kan bedenken kan je dus creëren.

Of je dit nu bewust of onbewust doet. Jouw gedachten bepalen hoe jouw wereld eruitziet. Je bent je eigen schepper. Jouw gedachten bepalen wie je bent, en JIJ wordt waaraan je het meest denkt. Je kijkt altijd naar de wereld met je ‘eigen bril’ op met jouw stemming, geschiedenis en ervaringen als kleur in die bril. Dus ben je vrolijk, zie je vrolijke dingen en andersom. Wat ik wil zeggen, je bepaalt altijd in welke wereld jij leeft.

Ik herhaal dit even: je bent wat je denkt en wat je het meest denkt zul jij worden….wat je aandacht geeft groeit!

Wat betekent dat voor het dagelijks leven van velen?

Dat vraag jij je nu af. Stel je eens voor dat iemand, niet jij, want jij bent al onderweg, zich helemaal niet bewust is van zijn eigen geesteskracht.

Deze persoon, we noemen hem NoNo, weet helemaal niet dat hij zelf kan bedenken hoe zijn leven er uit kan zien, hij denkt dat hij een dubbeltje is en dan word je nooit een kwartje, of hij heeft altijd te horen gekregen dat hij niet goed genoeg is.

Nono leeft onbewust en weet niet wat het effect is van zijn eigen gedachten. Dus hij denkt aan iets engs en voelt zich angstig, zonder dat hij weet dat hij helemaal niet bang hoeft te zijn. Met zijn gedachten roept Nono de angst zelf op. Nono denkt ook: ik wil niet alleen zijn, of ik wil niet ziek worden” je raad het al. Want waar je het meest aan denkt gebeurt.

Wat je aandacht geeft groeit, dat geldt dus voor positieve en helaas ook voor negatieve gedachten.

Start met bewust leven

Ben jij je bewust van het effect van je gedachten en de kracht van je geest dan word je geïnspireerd en ga je creëren. Dan word je geleid door je positieve gedachten. Een probleem is geen probleem maar een kans om iets nieuws te proberen. Op deze manier komen creatieve geesten zoals uitvinders, artiesten en wetenschappers tot nieuwe scheppingen. Ze scheppen wat nog niet bestaat en beleven daar plezier aan en het geeft hen voldoening. Ze worden dat waaraan ze denken/werken/voor in actie gekomen zijn. En zij kunnen het leven leiden waarvoor ze hebben gekozen.

Dus zowel bewuste, positieve mensen als onbewuste, vaak negatieve mensen krijgen gelijk. Ze krijgen waar ze het meest aan denken.

Als jij je niet bewust bent van het creatieve proces, weerhoudt dat jou van het besef jij, en jij alleen de schepper bent van je eigen leven. Dus als jij dat bewustzijn ontwikkeld kan jij je gedachten in objectieve en fysieke resultaten omzetten.

Dan kan jij je unieke zelf verheffen, boven de heersende denkbeelden over noodlot en waarschijnlijkheid

Daardoor neem jij positief en opgewekt verantwoordelijkheid voor het scheppen van je eigen leven, je gehele leven zowel werk als privé. Het enige wat je hoeft te doen is in actie komen, ermee beginnen. Dus stop met wachten en start met creëren.

Jouw eerste stap

Een van de lessen die hoort bij jouw eerste stap is het delen met anderen, dus wil je beginnen met veranderen of creëren, vertel het aan anderen!

Kies daarvoor wel positieve mensen, die open staan voor verandering en ontwikkeling en vertrouwen in jou hebben. Zij gaan je dan helpen om je doelen te bereiken. Iedereen wil altijd helpen, als je er maar om vraagt

Probeer het maar uit. Deel jouw uitdaging, ga ermee aan de slag en kijk hoe anderen daarop reageren, maar vraag het de positievelingen niet de negatieve zeurpieten, die afwachters remmen je alleen maar af.

Hulp nodig bij jou eerste stappen naar creatie?

Vraag mij om hulp en ik help je graag en zo goed mogelijk.

Geef jezelf een opdracht dat helpt! Dus :  Welke datum heb jij je eerste stap gerealiseerd?

Kijk ook eens bij het overzicht van opleidingen voor de Ondernemingsraad

Basiscursus voor de nieuwe OR ondernemingsraad

Training voor de ervaren OR

Training voor de COR

 

Vraag hier het gratis Ebook aan om het OR werk goed te organiseren

Reacties worden op prijs gesteld!

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x