hielke-boersma-hbuor--96x96.png

Wat doet een COR in de praktijk volgens HBU?

delen
delen
delen
delen
Facebook

Wat doet een COR? (Centrale Ondernemingsraad)

1 Wanneer wordt een COR ingesteld, door wie en wat doet Centrale Ondernemingsraad?

De COR wordt ingesteld door de bestuurder in het geval dat er overkoepelende besluiten genomen (gaan) worden in de organisatie. Vaak zie je dat een organisatie die oorspronkelijk uit meerdere onderdelen bestond op een bepaald moment overgaat tot centralisering en dan is er aanleiding om een COR in te stellen. Vaak zie je dat die centralisering besluiten met zich meebrengt waardoor meerdere onderdelen worden geraakt. Of het betreft personele regelingen die voor meerdere onderdelen van toepassing worden verklaard. Wat doet een COR dan in dat geval? De COR wordt betrokken bij die voorgenomen besluiten en de COR kan dat onderwerp zelfstandig afhandelen.

2 Overnemen van bevoegdheid besluiten te nemen en contact met de toezichthouder.

Een COR neemt van de onderliggende OR een deel van de bevoegdheden op gebied van overleg (artikel 23 WOR), Advies (artikel 25 WOR), instemming (artikel 27 WOR) en informatie (artikel 31 WOR) over. Daarnaast kan de COR nog bevoegdheden krijgen op grond van het Structuur Regime.  De COR neemt dus besluiten over onderwerpen die twee of meer onderdelen aangaan. De manier waarop de onderliggende OR dan worden betrokken is afhankelijk van de afspraken die er gemaakt zijn.

De COR heeft een stevige relatie met de toezichthouder.
De COR heeft een vergelijkbare rol als de toezichthouder als het gaat over strategie, meerjarenbeleid, financien en personeelsbeleid. Zowel de toezichthouder als de COR kunnen voorstellen doen en met de bestuurder in gesprek gaan om uitleg en verantwoording te vragen ten aanzien van de te maken keuzes.

3 De COR praat mee over strategie en beleid

De COR bevindt zich nog veel meer dan de OR in de positie om strategische keuzes ten aanzien van lange termijnvisie en personeelsbeleid te beïnvloeden. Hiervoor is het belangrijk dat de COR leden zich daarin verdiepen en zelfstandig meningen over vormen. Hoe de COR dat doet? Door in gesprek te gaan Managers, Staf en directie maar uiteraard door de onderliggende COR daarbij te betrekken.

 

4 Bijzondere taken van de COR

Naast de bevoegdheden die de COR heeft overgenomen van de onderliggende OR zijn ook de bevorderende taken een belangrijk onderdeel van het werk in de COR. Op het gebied van duurzaamheid, gelijke behandeling en naleving van de arbeidsvoorwaarden is de COR-bestuurder een prettige overlegpartner. Hij of zij is wel eindverantwoordelijk maar kan zelf operationeel niet zoveel betekenen. Hierdoor is er goed in algemene zin met de COR-bestuurder te praten en kan vervolgens de COR middels de onderliggende OR haar nalevingstaken operationaliseren.

Wat doet de COR (5)

5 Hoe komt de COR aan zijn kennis, wat zijn de scholings-faciliteiten van de COR?

Middels opleiding en training zoals hieronder beschreven. HBU is OR en COR expert en kan elke COR piekfijn uitleggen hoe het spel te spelen en de juiste resultaten te behalen. De COR heeft zelfstandige opleidingsfaciliteiten naast de faciliteiten die de onderliggende OR-en hebben.

6 Opleiding voor de COR

De COR – beginnend of ervaren – is een bijzonder gezelschap. COR-vraagstukken liggen op een ander niveau en zijn van een andere omvang. Als COR ken je de klappen van de zweep en ken je de krachtenvelden die spelen. Toezichthouders zijn geen onbekende gezichten en ook het contact met OR is goed. Toch leven er nog vele vragen.

Cursusinhoud

De volgende onderwerpen kunnen de revue passeren in de cursus voor de COR:

 • Samenwerking met de OR-en en hun invloed op de COR.
 • Reglement van de COR en de rol van de WOR.
 • Onderlinge taakverdeling binnen de COR.
 • Hoe gaan we om met rechtstreeks gekozen leden?
 • Rol van het dagelijks bestuur van de COR.
 • Relatiebeheer met overige bestuurders.
 • Relatie met de toezichthouders.
 • Wat is een goede afvaardiging vanuit de onderliggende OR-en?

Gedurende de cursus krijg je een tips en tricks uit de praktijk van de medezeggenschap. Deze zijn deels uit de eigen branche maar ook vanuit andere sectoren. Zo leer je niet alleen van branchegenoten maar ook vanuit andere omgevingen,

Beoogde resultaten aan het eind van de COR-cursus

 • Jullie zijn op de hoogte van de rechten en plichten van de COR.
 • Als team ben je gegroeid en er is een heldere taakverdeling
 • De relatie met de onderliggende ondernemingsraad is helder.
 • De COR heeft een werkplan met eigen onderwerpen.
 • Jullie hebben scherpe feedback gekregen op je gedrag en resultaat. Hierdoor ben je als COR sterker in je schoenen gaan staan.
 • Hoe bouw je als COR aan een strategische positie?
 • Wat kan je als strategische partner betekenen voor de organisatie op het gebied van personeel en organisatie?

Met deze cursus krijg je niet alleen feedback op jullie handelen, we kijken ook verder. Graag gaan wij in gesprek over een opleidingsplan voor de COR en de onderliggende ondernemingsraden. En uiteraard kun je altijd een beroep doen op de trainer.

Praktische zaken

Wil je van tevoren inventariseren welke kennis en kunde je nodig hebt? Stuur een mail naar hielke@hbuor.nl en je ontvangt per omgaande een uitgebreide inventarisatielijst.

Voorafgaand aan de cursus is er altijd eerst een persoonlijk gesprek met de cursusleider. Dit is kosteloos en vrijblijvend. Tijdens dit gesprek stellen we met elkaar het concept cursusprogramma vast. Jullie vragen en wensen – het is maatwerk – zijn daarin leidend!

Na deze COR-opleiding is de trainer altijd beschikbaar voor vragen per telefoon of per email.

Ervaring van een COR lid

“De coachende en inspirerende leer- en werkmethoden van deze cursusleider stimuleren mij om het maximale er uit te halen. De inhoud en de gebruikte middelen sloten goed aan bij de wensen. De accommodatie (Bergse Bossen in Driebergen) was weer top! Als team hebben we deze training duidelijke stappen gezet naar een toekomst waar de medezeggenschap echt een rol van betekenis speelt!” via Springest.

 

Wil je meer weten zoek dan contact met Hielke

Kijk ook eens bij het overzicht van opleidingen voor de Ondernemingsraad

Basiscursus voor de nieuwe OR ondernemingsraad

Training voor de ervaren OR

Training voor de COR

Uitleg over de essentie van medezeggenschap

 

Vraag hier het gratis Ebook aan om het COR werk goed te organiseren

Reacties worden op prijs gesteld!

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x