hielke-boersma-hbuor--96x96.png

70% van de werkgevers wil nieuwe managementstijl Werk voor de OR

delen
delen
delen
delen
Facebook

70% van de werkgevers wil nieuwe managementstijl na de coronacrisis werk voor de OR

Wat veel OR-en al jaren zeggen wordt nu ook gezien door de de werkgever.

Thuiswerk als de reddingsboei

Thuiswerken is nog nooit zo belangrijk gebleken voor de continuïteit van de organisatie door de lockdown. Door het thuiswerk zijn bedrijven niet omgevallen door corona.

Welzijn werknemer vergroot?

Door thuis te werken voelt 62% van de thuiswerkers zich lekkerder in hun vel? Oeps, zou dat wat zeggen over het klimaat op kantoor en de manier waarop leiding gegeven wordt? Daarom willen zij ook dit ook graag blijven doen in de toekomst. Werkgevers zien dat ook wel zitten blijkt nu. 88% wil thuiswerken er in houden. Slechts voor 12 % hoeft het helemaal niet. En goed nieuws: 89% van de werknemers wil thuiswerken in meer of mindere mate laten bestaan

Werknemers versus leiding

Werknemers hebben ondertussen bewezen dat zij het kunnen. Waar veel werkgevers altijd bang waren dat thuiswerken ten koste zou gaan van de productiviteit blijkt het tegendeel waar! 72% van de managers rapporteerde een gelijke of gestegen productie. Werknemers hebben zich dus ondertussen aangepast aan het nieuwe normaal.
Hoe zit dat met de leiding? 67% van de organisaties verwacht dat het senior management problemen krijgt met het nieuwe normaal = thuiswerken. Zij geven de voorkeur aan traditioneel leidinggeven. Er moet dus nog wel een serieus gesprekje plaatsvinden aan de keukentafel van het management. Want zeg nou zelf, als je op kantoor je werk al zelfstandig deed en waarbij je afgeleid werd door je manager die eigenlijk altijd in vergadering zat of onderweg was. Of ben ik nu te hard?

Werknemers autonomer en ervaren meer vertrouwen

Ik was wel verrast door deze waarneming door de werknemers. Alsof leidinggevenden dat bewust gedaan hebben? Voorheen micro-managede ze het zo dat de werknemer het gevoel kreeg tal van zaken voor te leggen om de manager ‘zijn’ werk te laten doen. Nu blijkt dat de manager die rol/taak/ door afwezigheid niet kan invullen nemen ze dus zelfstandig uitstekende beslissingen en ervaart de manager zichzelf (deels) overbodig. Want middels AI in BI kunnen we natuurlijk prima mooie rapportages laten maken die voor de leiding ongekleurd en uitstekend productie van de werkvloer weergeven.

Aanpassingen nodig

Er zijn aanpassingen nodig aan de infrastructuur en de manier waarop de werkplekken van medewerkers zijn ingericht. Dat vraagt investeringen waar deskundigen zeggen dat het goede investeringen zijn. Om de werknemer effectief, tevreden en gezond te laten werken in zijn thuisomgeving.

Rol van de OR

De OR in dit vraagstuk nog niet gehoord. Veel OR-en strijden al jaren voor een meer gelijkwaardige manier van mogen thuiswerken. Er zijn ook al weer signalen dat de eerste leidinggevenden het hoog tijd vinden dat het oude normaal weer terugkomt. En dat werknemers alweer gesommeerd worden naar kantoor te komen. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden.

Maar het belangrijkste is dat elke OR die zich wil inzetten voor dit onderwerp in gesprek gaat met de collega’s om vast te stellen wat zij nodig hebben om deze manier van werken (deels) voort te zetten en vooral ook welke manier van leiding zijn nodig hebben.

Het kan tenslotte niet zo zijn dat de werknemer die zich zo goed heeft aangepast weer in het oude keurslijf terug moet omdat het middle-management zich niet heeft aangepast. En heb jij ook wel eens afgevraagd wat die managers gedaan hebben toen ze thuis zaten en niet meer…. Konden uitvoeren?

Volg mijn vier stappen en zet je lijn uit om met de hoogste leiding dit onderwerp serieus bespreekbaar te maken! Zorg dat de hoogste leiding de leiding neemt en de stijl van leidinggeven aanpast aan het Nieuwe Normaal thuis en op kantoor.

Wil je meer weten zoek dan contact met Hielke

Kijk ook eens bij het overzicht van opleidingen voor de Ondernemingsraad

Basiscursus voor de nieuwe OR ondernemingsraad

Training voor de ervaren OR

Training voor de COR

Uitleg over de essentie van medezeggenschap

 

Foto https://www.pexels.com/nl-nl/@diimejii

 Cijfers zijn uit dit artikel van RobertWalters

Reacties worden op prijs gesteld!

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x