hielke-boersma-hbuor--96x96.png

Hoe kan de OR meer invloed krijgen?

delen
delen
delen
delen
Facebook

Invloed gaat in veel gevallen over de inzet van jezelf. Dus deze bijdrage gaat over verantwoordelijkheid nemen over je taak en je positie binnen de ondernemingsraad. Deel 1 verantwoordelijkheid nemen. Dan kan je als ondernemingsraad (OR) meer invloed krijgen. Zo neem je verantwoordelijkheid als OR-lid over jouw bijdrage in de ondernemingsraad en krijg je als OR meer invloed.

Zo kan je als OR meer invloed krijgen

Ben jij toeschouwer of deelnemer met en in je ondernemingsraad?

Herken je dat, je zit in de overlegvergadering met de bestuurder en hij vertelt wat er allemaal gaat gebeuren en wat er gebeurd is.En wat is de rol van mij of de ondernemingsraad dan in? Welk deel van die taart krijgen wij als OR, vraag jij je af? Komt er nog een adviesaanvraag naar de ondernemingsraad? Heeft de OR dan nog invloed op het verandertraject?
Als jij jezelf enigszins herkent in deze situatie/vragen kan het zijn dat jullie als OR en OR-leden te veel in de rol van toeschouwer terecht zijn gekomen. Toeschouwer in je eigen OR-leven dan wel te verstaan. Veel ondernemingsraad-leden ervaren dat ze te weinig invloed krijgen op de veranderingen die er worden voorgesteld. Je raad het al en je voelt hem al aankomen. Dan zijn ze dus toeschouwer in plaats van deelnemer. Want als deelnemer in dit soort trajecten laten jullie in alle gevallen weten wat jullie willen en daar kan de bestuurder niets tegen doen. Door voor deelnemerschap te kiezen en niet als toeschouwer van de medezeggenschap te handelen krijg je meer voldoening en kan je zelf invloed uitoefenen op de zaken die jij kan en wil beïnvloeden. Meer weten? Laat het mij weten en ik help jullie ermee.

Van toeschouwer naar deelnemer in je (OR) leven

Wat is de rol van deelnemer in de OR en hoe word je als ondernemingsraad deelnemer bij organisatieveranderingen? Hoe speel je als OR bij een reorganisatie een hoofdrol en wil de bestuurder graag de stem van de OR horen?

Wie heeft invloed op de bestuurder? De OR of de OR-leden? Hoe krijg je meer invloed als OR?

In dit artikel gaat het over jou als individueel OR-lid. Als OR kan je ook dingen doen maar dat ligt op een ander vlak.

Jouw probleem is jouw probleem. Herkenbaar? En herkenbaar dat dat ook jouw probleem is.

Dingen jij wil en die niet lukken zijn jouw probleem. En jouw probleem is jouw probleem. Een probleem verdwijnt niet door er over te zeuren en te klagen bij anderen. Wanneer jij niet tevreden bent over jouw rol of bijdrage in de OR is het belangrijk dat jij zelf de touwtjes in handen neemt. Alleen jij kan een draai geven of de touwtjes die kant op trekken die jij wil in jouw OR-bijdrage.

 

Hoe veel OR-leden omgaan met problemen en waarom een OR juist minder invloed heeft!

Veel mensen reageren niet constructief wanneer ze worden geconfronteerd met problemen en vervelende situaties in hun (OR)-leven. Wanneer het leven/het OR-werk hen niet bevalt, reageren ze op de situatie met één of meerdere van de onderstaande mogelijkheden:

 1. Het probleem bij een ander leggen;
 2. De oorzaak van het probleem bij een ander leggen;
 3. Tegen anderen klagen over de situatie;
 4. Rondhangen in gevoelens van zelfmedelijden;
 5. Het probleem ontkennen;
 6. Leren leven met de situatie vanuit een gevoel van verslagenheid;
 7. Het probleem verzachten met destructief gedrag (overmatig snoepen, drinken, Gamen, vergaderen, dingen uitzoeken, kennis behoefte aanwakkeren, etc.).

Werkt vluchten/ontwijkend gedrag voor jouw als OR-lid?

Hoewel al deze mogelijkheden je als OR-lid stuk voor stuk niet vooruithelpen, blijft het voor een boel OR leden een makkelijke manier om met je problemen om te gaan. Toch los je er niets mee op. Je verlegt de verantwoordelijkheid over jouw bijdrage (OR-geluk/voldoening), terwijl jij de enige bent die hiervoor verantwoordelijk is. Alleen als jij deelnemer bent kan je verantwoordelijkheid nemen, dan sta je in het spel en kijk je niet vanaf de tribune toe.

Kies voor je eigen verantwoordelijkheid

Wanneer je verantwoordelijkheid neemt over je leven heb je slechts twee eenvoudige keuzes wanneer je wordt geconfronteerd met een situatie waarover je niet tevreden bent:

 1. Accepteer de situatie;
 2. Doe iets om de situatie te veranderen.

Zoals je ziet zijn dingen als klagen en anderen de schuld geven geen onderdeel van deze keuzes. Jouw probleem is jouw probleem, en het is dus jouw verantwoordelijkheid om hier iets aan te doen.

Maar dat is toch niet eerlijk?

Niet iedereen heeft het even makkelijk op het werk en in het leven. De één wordt geconfronteerd met tegenslag op tegenslag, terwijl het leven de ander voor de wind lijkt te gaan. Het leven privé en werk is niet eerlijk verdeeld. Ben je ontevreden over dat gegeven? Dan heb je twee keuzes:

 1. Accepteer dat het leven niet eerlijk is
 2. Doe er iets aan.

Dus als jij er iets aan wil doen? Dan neem je zo verantwoordelijkheid over je leven en je OR-werk.

Hoe doe je dat doet? Verantwoordelijkheid nemen over je eigen leven?
De volgende stappen kunnen je op ideeën brengen voor je OR-werk en wellicht ook voor je privéleven:

 1. Draag de verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid lichamelijk en geestelijk. Jij moet in je lichaam leven. Je kunt het volstoppen met ongezonde voeding omdat je vanwege een ruzie of frustratie over niet gehoord worden, niet lekker in je vel zit. Bedenk echter dat jij degene zult zijn die de consequenties moet dragen, niet de persoon waar je ruzie mee hebt of die bestuurder waarvan jij vindt dat hij niet naar je luistert.

 

 • Dingen die jij zegt worden aan jou gekoppeld. Zeg geen dingen die je eigenlijk niet wilt zeggen, of dingen waar je eigenlijk niet achter staat. Heb je iemand gekwetst met jouw woorden? Neem dan je verantwoordelijkheid en bied je excuses aan. Uiteraard geldt: hard op de inhoud zacht op de persoon, ook ten opzichte van de bestuurder. Tip: Twijfel je of een bestuurder jou wel gaat begrijpen als je hard op de inhoud gaat? Maak dan in je introductie hier een nadrukkelijke verwijzing, bijv. Dit onderwerp is wellicht heel gevoelig voor u, maar ik bedoel dit niet persoonlijk en het gaat ook niet over u als persoon maar iets wat onze achterban ziet gebeuren in de organisatie. Het gaat om het volgende: “Wij vernemen van onze achterban dat…. Etc”.

 

 • Pak je eigen problemen aan als OR of persoon. Zeur er met elkaar of alleen niet over. Stop jullie energie liever in het nemen van stappen in de juiste richting. Los jullie eigen problemen op, ga wel in gesprek met collega’s die je willen/kunnen helpen, vermijd de zeurpieten die je geen energie geven. Hierdoor word je sterker als persoon en OR-lid en samen met de OR, onafhankelijker en bovendien gelukkiger en effectiever.

 

 • Laat de realisatie van je dromen/visie die jij hebt met de OR, niet afhangen van andere mensen. Het zijn jullie dromen, niet die van hen. Als iemand jou niet kan helpen, ga je op zoek naar een ander. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen geluk en je bijdrage in de OR.

 

 • Verwacht niet dat je collega-OR-lid of je partner je gelukkig kan maken. Dat kan hij/zij niet. Jouw geluk is jouw verantwoordelijkheid, dus denk aan de twee keuzes die je hebt. *(1. Accepteer de situatie; 2. Doe iets om de situatie te veranderen.)

 

 • Kennis tot je nemen/ voorbereiding op een vergadering of studeren doe je voor jezelf, niet voor je collega, bestuurder of wie dan ook. Daardoor ben jij deelnemer en neem je verantwoordelijkheid voor je taak als OR ten opzichte van je collega’s en de bestuurder die dat van je verwachten. Hoe kan je anders een serieuze sparringpartner zijn.

 

 • Geef nooit de schuld aan de buitenwereld/je collega’s. Sta jezelf niet toe om lang te blijven hangen in gevoelens van verslagenheid en zelfmedelijden. Dat zijn geen helpende gedachten. Als de wereld niet meewerkt betekent dat dat je iets nieuws moet bedenken of dat je moet oefenen (ken je de 10k-regel: als je iets 10.000 keer gedaan hebt ben je er een meester in). Dus oefen en pak het anders aan of accepteer de situatie waarin je verkeert. Maar geef niet te snel op. Hoe vaak ben jij gevallen toen jij wilde leren lopen? Denk daar maar eens aan als er iets niet goed gegaan is.

 

 • Leef naar je eigen waarden, volgens je eigen standaarden en stem standaarden die je hebt voor de OR af met je collega-OR-leden.

 

 • Heb je ruzie met je bestuurder/ partner of een goede vriend(in) of collega? Sta dan stil, en zoek eerst de oplossing in jezelf voordat je de ander vraagt om te veranderen. Vaak heb jij een groter aandeel in de situatie dan je denkt, en jij kunt je eigen verantwoordelijkheid nemen en zelf je trots opzijzetten. Hard op inhoud, zacht op de relatie!

 

 • Neem je eigen verantwoordelijkheid richting de omgeving en de natuur. Jij kunt kiezen je afval te scheiden, wel in de OR een bijdrage te leveren om de omgeving van het werk fijner/leuker te maken, stroom te besparen en minder vlees te eten ook al doen je collega’s en vrienden dat niet.

 

 • Geef jezelf de zorg die je nodig hebt. Geef jezelf de liefde die je nodig hebt. Geef jezelf rust, tijd, licht en ruimte. Want als jij een van die vier meer nodig hebt zal je dat zelf moeten regelen. Ga voor een vast moment voor de OR elke week, dat hoeft niet altijd lang te zijn. Maar het is voorspelbaar voor jezelf en je collega’s. De meeste OR-leden besteden wekelijks tijd aan hun OR-werk. Hou dat vol maar blok het in je agenda en zoek een ander plekje op. Dan maak jij het voor jezelf makkelijker en je collega’s weten/zien dat je er niet bent. (Uiteraard hoeft er niet te staan dat je OR werk doet, maar een vergadering is duidelijk voor iedereen)

 

 • Besef, elke dag opnieuw, dat jouw (OR-)geluk jouw verantwoordelijkheid is. Neem aan het eind van de week even de tijd om je één van de OR-leden even terug te kijken op jullie resultaten deze week. 3 minuten is voldoende. Vorm een huddle: wat heb je voor de OR gedaan deze week? En wat je doen de komende week? Denk hier vooraf over na en hou je gesprek kort. Dit helpt jou en je OR-buddy verder!

 

 • Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven en het OR-werk is niet moeilijk. Het vereist hier en daar wellicht wat wilskracht, maar je zult merken dat het op de lange termijn altijd de moeite waard is. Jij leeft ten slotte ook voor jezelf, niet alleen voor anderen. Als jij meer deelnemer wordt met de OR wordt je daar zeker gelukkiger van. Er zijn genoeg collega’s die toeschouwer zijn. Als OR-lid kan jij deelnemer zijn! Grijp die kans.

In vervolg artikelen gaat het over de overige stappen van mijn vierstappen naar succes met medezeggenschap!

Wil je meer weten zoek dan contact met Hielke

Kijk ook eens bij het overzicht van opleidingen voor de Ondernemingsraad

Basiscursus voor de nieuwe OR ondernemingsraad

Training voor de ervaren OR

Training voor de COR

Uitleg over de essentie van medezeggenschap

 

Bron van tips en tricks: www.sochicken.nl

 

Reacties worden op prijs gesteld!

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x