hielke-boersma-hbuor--96x96.png

Werk dat verdwijnt en werk dat verschijnt

delen
delen
delen
delen
Facebook
OR en Robotisering

Werk dat verdwijnt en werk dat verschijnt   

Komende jaren gaan er veel banen verloren door technologie, digitalisering en robotisering. Een bedreiging of een kans? Op welke manier kan jijzelf invloed uitoefenen op je toekomst? 

De medezeggenschap kan samen met de vakbonden kunnen een belangrijke rol spelen in de transitie naar de nieuwe digitale werkwereld. De medezeggenschap binnen elke organisatie kan zich richten op de veranderingen binnen die organisatie en nadenken over de kansen voor veranderend werk en verdwijnend werk. Voorlichting, opleiding, (om)scholing van de werknemers kan allemaal op initiatief van de medezeggenschap opgezet gaan worden. Maar daarvoor is het wel van belang dat jij als medezeggenschapper draagvlak hebt bij je collega’s. MZOO helpt je graag hierbij. 

Samenwerking vakbond en medezeggenschap
 Zoals aangegeven hierboven heeft de medezeggenschap invloed op de eigen organisatie echter vaak niet op de arbeidsvoorwaarden, dat is het belangrijkste gebied van de vakbonden. De bonden willen graag weten waaraan jij en jouw collega’s behoefte hebben. Daarom is het van belang dat er goed en intensief contact is tussen bonden en medezeggenschap want jullie staan ook aan dezelfde kant. Tenslotte gaat het toch om de toekomst van de organisatie EN de medewerkers. 

Wat kan jij er aan doen dan? 

Volgens DenkWerk, een onafhankelijk onderzoeksbureau, verdwijnen de komende jaren veel banen, maar komen er gelukkig ook nieuwe voor terug. Voor deze nieuwe banen zijn vaak wel andere vaardigheden nodig. Het advies is dan ook: om- en bijscholen.

Denkwerk ziet de toekomst positief in, dus niet negatief. Het onderzoeksbureau zegt dat het échte probleem op de arbeidsmarkt namelijk is dat er een tekort aan personeel is in de zorg, onderwijs, ICT en techniek. Door technologie, digitalisering en robotisering verdwijnen banen en daarmee schuiven de ‘slachtoffers’ daarvan door naar de sectoren waar tekorten zijn aan personeel. Veel van jou en je collega’s stoppen dus met werk dat door een robot kan worden overgenomen en gaan aan het werk in de sectoren die tekorten hebben. 

Maar wat is dan het probleem?

Werkgevers in Nederland zijn er nog niet klaar voor. Onderzoeksbureau DenkWerk berekende namelijk dat ongeveer de helft van de werknemers  zijn digitale vaardigheden moet verbeteren om over tien jaar nog hetzelfde beroep te kunnen doen. Hiervoor hebben zij een aantal concrete aanwijzingen.  Lees hier het volledige onderzoeksrapport van DenkWerk.Wij zijn van mening dat de medezeggenschap en de bonden meer aandacht kunnen geven aan dit onderwerp. Maar we gaan en kunnen jullie ook helpen. Dat doen we door een masterclass en voorlichting over dit onderwerp. Dus wil jij weten hoe jullie als medezeggenschap aandacht kunnen besteden aan dit onderwerp stuur dan een mail naar hielke@HBUOR.nl en we nemen contact op. 

 

Link naar een handig ebook voor je OR werk

Reacties worden op prijs gesteld!

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x