hielke-boersma-hbuor--96x96.png

Betrokkenheid OR bij introductie van flexplekken en flexibel werken

delen
delen
delen
delen
Facebook

Betrokkenheid OR bij introductie van flexplekken en flexibel werken.

 

Door de structurele invoering van thuiswerken denken werkgevers na over het herindelen van werkplek/ruimte. Door thuiswerk zullen kantoren veel lege plekken kennen en is het in sommige gevallen de moeite waard om flexplekken aan te bieden. Overigens hoeft dit niet alleen vanuit de werkgever bekeken te worden. Sommige werknemers kaarten zelf de behoefte voor flexplekken aan, zij spreken de voorkeur al vooraf uit voor juist een wisselende werkomgeving. Al dit soort ontwikkelingen gaan wel eerst langs de OR.

 

Instemmingsrecht

 

Een wijziging van werkplek resulteert in een wijziging van arbeidsomstandigheden. Dit vereist in de meeste gevallen een actualisatie van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) (tool) en een plan van aanpak. In dit soort situaties heeft de OR-instemmingsrecht (artikel 27, lid 1d van de Wet op de ondernemingsraden, WOR). Daarnaast is er een ontwikkeling waarbij de bestuurder het plaats- en tijdonafhankelijk werken wil stimuleren door flexibeler om te gaan met de arbeidstijden. Ook in deze situatie kan de OR zich beroepen op haar instemmingsrecht (artikel 27, lid 1b WOR).

 

Adviesrecht

 

Bovendien kan het adviesrecht van de OR worden aangesproken. Dit heeft te maken met de mogelijke veranderingen die er binnen kantoorruimtes nodig zijn. Het aanschaffen van nieuwe apparatuur, digitale beveiliging of een nieuwe indeling van het kantoor voor optimaal gebruik zijn hier voorbeelden van. In al deze gevallen zal de bestuurder dit aan de OR moeten voorleggen voor advies (artikel 25, lid 1h en k WOR)

 

Eigen stappen zetten

 

Als de vraag voor flexplekken vanuit de werknemers komt kan de OR hier ook zelf op inspelen. Zij kunnen dit dan aankaarten tijdens een overlegvergadering. Daarnaast kan de OR de bestuurder ongevraagd haar advies geven. Dit kan op basis van het initiatiefrecht waarbij de OR een voorstel kan doen voor een verandering in de aangeboden werkplekken (artikel 23, lid 3 WOR).

 

 

Meer weten OR meer weten over hoe je dit allemaal aanpakt?


 

 

 

 

 

Reacties worden op prijs gesteld!

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x