hielke-boersma-hbuor--96x96.png

Zes talen voor wederzijdse waardering voor OR en bestuurder:

delen
delen
delen
delen
Facebook
OR en Bestuurder

Zes talen om te spreken tegen je bestuurder voor wederzijdse waardering voor OR en bestuurder:

Recent ontdekte ik de zes talen van de liefde, gebaseerd op het werk van Gary Chapman. Ik heb mijn eigen versie gemaakt, waarmee je beter met jouw bestuurder kunt communiceren. Waar is mijn versie op gebaseerd? Er is voor iedereen een 'moedertaal' in de liefde, volgens Chapman. We tonen en krijgen liefde in elk van de zes talen, toch is er één taal die jou meer raakt dan de andere talen. Een manier van spreken, een taal, waardoor we precies begrijpen dat de ander ons lief heeft. Als iemand je liefde toont door deze voorkeurstaal, dan vult je 'liefdestank' zich. Als we te weinig liefde krijgen in onze voorkeurs taal, dan loopt die liefdestank langzaam leeg. Als de tank leeg is, dan is ons vermogen om de ander lief te hebben op.

Wat zijn de 6 Talen van de Liefde?

 1. Positieve woorden. Complimenten, waardering, aanmoediging. Bevestiging, 
 2. Samen zijn, quality time. Samen activiteiten ondernemen, samen praten, echt de tijd voor elkaar nemen. 
 3. Lichamelijk contact. Knuffelen, kussen, hand in hand lopen.
 4. Cadeautjes. Met zorg uitgezochte cadeautjes. Hierbij is het gebaar belangrijk, niet de prijs. Bloemen, een kaartje, een mooie schelp maar ook en verrassingsfeestje.
 5. Dienstbaarheid. Klusjes doen, zoals stofzuigen, de was doen, het gras maaien. Lekker koken, het huis gezellig maken. Kortom, helpen, bijspringen, iets overnemen.
 6. Aandacht voor elkaars geliefden. Dus in het geval van samengestelde gezinnen lief zijn of tijd doorbrengen met je bonus (stief) kinderen. Maar ook je schoonfamilie aandacht geven. Dus aandacht voor de mensen waar de ander van houdt. 

Doe dit wel thuis
 
Leuk om thuis ook eens over in gesprek te gaan. Maak het niet te zwart-wit. Je kunt meerdere voorkeurstalen hebben. Als je een partner hebt, schrijf dan eens   op wat je denkt dat zijn of haar voorkeursliefdestaal is. Vraag ook eens aan je partner wat die denkt, dat jouw liefdestaal is. Ga daarover in gesprek. Dit kan verrassend leuk en verdiepend zijn.

En hoe vertalen we dit naar de relatie met de bestuurder?

Ik heb de 6 liefdestalen ‘vertaald’ naar de 6 talen om met de bestuurder te spreken.  Hierdoor zal de bestuurder zich meer gewaardeerd voelen. Maar het is ook goed om voor de OR vast te stellen met welke taal de OR bij voorkeur aangesproken wil worden. 

De zes talen van wederzijdse waardering voor OR en bestuurder zijn:

 1. Positieve woorden voor wederzijdse waardering voor OR en bestuurder: Complimenten, waardering, aanmoediging. Bevestiging. Dit kan je uitstekend vertalen naar de samenwerking in de verhouding OR en bestuurder. Dus doe dat ook, zoveel als het kan als je weet dat de bestuurder zich daardoor gewaardeerd voelt.
 2. Samenwerken, quality time. Samen activiteiten ondernemen, informele gesprekken of gezamenlijk werken aan het ontwikkelen van een idee of visie. De tijd voor elkaar nemen om echt te begrijpen wat de ander bedoelt. Vroegtijdig elkaar informeren hoort daar ook bij. Voor bestuurder en OR belangrijk om een goede werkrelatie te ontwikkelen.
 3. Lichamelijk contact. Niet coronaproof. Maar handen geven, elkaar op de schouder slaan of in een informeel momentje even aanraken aan de arm. Dit ligt uiteraard gevoelig maar ik denk dat je het weet als je bestuurder dit waardeert. 
 4. Cadeautjes voor wederzijdse waardering voor OR en bestuurder: Koekjes bij de vergadering. Een bloementje, koffie halen voor elkaar, een bijzonder souvenirtje meenemen.  Hierbij is het gebaar belangrijk, niet de prijs. Bloemen, een kaartje maar ook en verrassingsborrel. Ook een lunch voor een bijzondere gelegenheid telt. Voor de vergadering speciaal even bij de bestuurder langs gaan om even persoonlijk contact te hebben voordat je formeel begint. 
 5. Dienstbaarheid. Aanbieden iets uit te zoeken, iets te regelen, iets door te geven of soms een memo op te stellen. Als je weet dat je bestuurder dit waardeert kan je op deze manier zijn tank bijvullen. Kortom, helpen, bijspringen, iets overnemen.
 6. Aandacht voor elkaars belangrijke partners. Soms is het duidelijk wie voor de bestuurder belangrijk is. Zorg dat je zijn of haar mening kent, daar aardig over spreekt of regelmatig contact mee hebt. Dus aandacht voor de mensen waar de bestuurder ook om geeft. 

Ga het gewoon doen voor wederzijdse waardering voor OR en bestuurder
 Als je nu het idee hebt dat je op deze manier de relatie met je de bestuurder kan verstevigen en verdiepen ga dan gewoon met elkaar hierover in gesprek. Ga ook als OR bedenken wat jullie nodig hebben. Wat is jullie voorkeurstaal? En als deze er niet bij staat: formuleer een zevende of een achtste taal die bij jullie past. Want het gaat tenslotte om de kunst met elkaar het beste uit de samenwerking te halen voor organisatie en personeel. 

 

Let op dat je deze taal oprecht spreekt en maak er geen kunstje van want dan werkt het uiteraard niet. 

Wil je hier meer over weten of heb je hulp nodig om de taal van wederzijdse waardering voor OR en bestuurder  voor jullie organisatie op maat te maken? Bel of mail mij en dan maken we een afspraak. Online, live of per telefoon.

Ik ben er voor jullie. 

Het is mijn missie om de medezeggenschap in Nederland zo goed mogelijk te maken. Hielke@hbuor.nl


 

 

 

Reacties worden op prijs gesteld!

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x