hielke-boersma-hbuor--96x96.png

OR buitengesloten voor coronatoegangsbewijs?

delen
delen
delen
delen
Facebook
instemmingsrecht artikel 27

Hoe reageer je als OR op het voorstel van het kabinet over het CTB?

Het kabinet heeft plannen om binnen het bedrijfsleven het coronatoegangsbewijs (ctb) ruimer te toepassen. De OR heeft instemmingsrecht op dit soort maatregelen. Maar door de invoering ervan rechtstreeks te laten vallen onder de verantwoordelijkheid van de minister van Volksgezondheid kan dit omzeild worden.

Dit is vergelijkbaar met het rookverbod op de werkvloer. Als de werkgever kiest voor een onbeperkte toepassing van dit rookverbod is ook van instemming geen sprake. Toch kiezen vele bedrijven voor een of andere regeling om roken op het terrein mogelijk te maken. Dan komt de instemming van de OR gewoon in beeld.

Zo ga je om met dit voor iedereen belangrijke punt

Het is belangrijk om je te realiseren dat je als OR eigenlijk maar één ding wil weten. Namelijk welke belangenafwegingen er gemaakt zijn, met bijbehorende argumenten om wel of niet mee te gaan in dit voornemen om het ctb op een bepaalde plek toe te passen. En wellicht op andere plekken binnen de organisatie niet. (Let op dit wordt een vergelijking met de uitvoering van het rookverbod, maar de regering gaat het waarschijnlijk niet toestaan om een eigen regeling te maken over dit punt.)

Instemmingsrecht tegenover initiatiefrecht

Uiteraard is het grote verschil tussen het instemmingsrecht en het initiatiefrecht: het wel of niet mogen stoppen van de uitvoering. Maar in beide situaties gaat het om de argumenten en de belangenafweging die een bestuurder maakt om maatregelen als invoering van het ctb te overwegen. Uiteindelijk rekenen de collega’s de bestuurder af op die argumenten en belangenafwegingen Het gaat om draagvlak voor het bestuurdersbeleid zodat jullie organisatie ondanks alles goed kan presteren.

Verdeel de taken en ga schrijven

Dus als je weet dat jouw werkgever plannen heeft om het ctb in te voeren, klim dan even in de pen.

1.    Maak een passend initiatiefvoorstel 

2.    Formuleer jullie eigen criteria voor de invoering van het ctb.

3.    Vraag daarin om uitleg op basis van bovenstaande punten. 

4.    Als de OR een standpunt heeft over het ctb neem dat dan op in het voorstel met criteria, argumenten en belangenafwegingen.

5.    Vraag de bestuurder inhoudelijk schriftelijk uitleg te geven waarom hij een bepaalde keuze maakt en op welke punten hij meegaat met jullie voorstel,

6.    Adviseer hem deze uitleg te delen met de hele organisatie,

7.    Meld dat jullie de ontvangen uitleg zullen delen met de achterban.

Heb je behoefte aan een voorbeeld initiatiefvoorstel voor dit onderwerp?

Mail mij om een voorbeeld te ontvangen hielke@hbuor.nl

HBU helpt de medezeggenschap verder op weg

Wil je meer weten over HBU dan kan je kijken op www.hbuor.nl

Reacties worden op prijs gesteld!

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x