hielke-boersma-hbuor--96x96.png

Dit is waarom coaching van de ondernemingsraad zo belangrijk is

delen
delen
delen
delen
Facebook
Coaching OR Ondernemingsraad

Dit is waarom coaching van de ondernemingsraad zo belangrijk is

Het succes van de OR is van invloed op het succes van de organisatie. De ondernemingsraad (OR) heeft meer verantwoordelijkheden dan alleen passief opkomen voor de belangen van het personeel. Dat betekent dat een OR kan meedenken over alle aspecten binnen de organisatie, van juridische, economische, en financiële aspecten, tot aan de commerciële en zelfs product technische aspecten. Precies om die reden is het belangrijk dat alle leden – specifiek de sturing-gevende leden zoals de voorzitter en secretaris – met enige regelmaat een training of coaching traject volgen. Maar wat zijn de voordelen en waarom is coaching van het dagelijks bestuur (DB) zo belangrijk? Dat lees je hier.

 Wat moet een OR-lid kunnen?

Het primaire doel van een OR-lid is het ontwikkelen en beoordelen van voorstellen, met in het achterhoofd de verbetering van de organisatie in al haar doelstellingen. Dat betekent dat een OR-lid regelmatig de rol van adviseur op zich neemt. Daarbij is het OR-lid de intermediair tussen werknemers op de vloer en de bovenste laag van de organisatie. Zij zijn als autonome partij in staat om de wensen, behoeften én pijnpunten van werknemers te signaleren en deze te communiceren met de bestuurder. Maar vergis je niet, het gaat niet alleen over harde zaken. Ook op sociaal vlak moeten OR-leden hun partij kunnen meespelen. Denk hierbij aan persoonlijke gesprekken, mondelinge vaardigheden, werken in teamverband en onder andere het kunnen voeren van een opbouwende discussie of bij voorkeur een dialoog waarbij elkaars grenzen worden gerespecteerd. Wordt deze rol goed vervuld, dan werpen deze harde én zachte vaardigheden hun vruchten af en wordt 

Een paar voorbeelden die een sterke OR de organisatie kan opleveren:

•          Kennis en inzicht in het reilen en zeilen van de organisatie vanuit medewerkers-perspectief

•          Grotere betrokkenheid binnen de organisatie bij veranderingen in de organisatie

•          Rust en vertrouwen op de werkvloer omdat signalen door het MT worden opgepakt.

•          Hogere kwaliteit van besluitvorming dankzij de medezeggenschap

Waarom coaching van de ondernemingsraad zo belangrijk is

Naast hun dagelijkse werkzaamheden zullen OR-leden vaak meer inhoudelijke (sociale) kennis en kwaliteiten moeten ontwikkelen, willen zij hun functie volwaardig kunnen uitoefenen. Vooral voor nieuwe OR-leden kan er dan veel op hen af komen. Je moet ineens in gesprek met het MT, bent het klankbord voor de verschillende behoeften en (soms) tegenstrijdige belangen binnen de organisatie én je moet ook nog de overkoepelende doelen van de organisatie in het achterhoofd houden. Vooral de voorzitter en secretaris kunnen hier vaak wel wat hulp bij gebruiken, zij zijn immers het ‘management’ van de OR.

Bij een coaching of ontwikkeltraject wordt er onder andere aandacht besteed aan de ontwikkeling van soft-skills, voeren van een constructieve dialoog, professioneel onderhandelen, conflicthantering en adviesvaardigheden. Daarbij wordt er gekeken naar hoe OR-leden de betrokkenheid van de achterban kunnen vergroten en hoe zij hen kunnen betrekken bij de toetsing van de ideeën voor de OR. Het uiteindelijke doel van het DB? Het ontwikkelen en ondersteunen van de ondernemingsraad, zodat de raad meerwaarde kan leveren aan de organisatie én aan de medewerkers.

Resultaten coaching ondernemingsraad

Door als secretaris of voorzitter een coaching traject te volgen aan het begin van de zittingsperiode,   maakt de OR een professionele start. Met de opgedane kennis kunnen zij nu op professionele en constructieve wijze een bijdrage leveren aan de doelen van de OR, de organisatie én ondersteuning bieden tijdens de besluitvorming binnen de OR. Daarbij ontwikkelen OR-leden, specifiek de secretaris en voorzitter, zich niet alleen op professioneel vlak, ook persoonlijke ontwikkeling speelt hierbij een grote rol. Skills zoals omgaan met emoties, inspelen op karakters van OR-leden, bemiddelen bij conflict en het op de juiste manier betrekken van de achterban zijn daar een mooi voorbeeld van.

Andere voordelen van coaching van de ondernemingsraad:

•          Het DB krijgt inzicht in hoe de OR werkt.

•          Nieuwe leden kunnen beter worden ingewerkt en begeleid.

•          OR-leden stralen autoriteit uit richting het management (en werknemers).

•          Betere ondersteuning en advies bij vragen uit de organisatie.

•          Stimuleren van inzetbaarheid van alle OR-leden uit alle lagen.

•          Efficiëntere werkwijze binnen de OR bewerkstelligen.

•          Betere besluitvorming en omgangsvormen.

Kortom, een goed functionerende OR weet wat er van ze wordt verwacht en heeft de juiste skills en eigenschappen om hierop in te spelen. Alleen op deze manier kan de OR de belangen van werknemers het beste behartigen en de strategische doelen van de organisatie waarborgen.

 

Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden of wil je graag weten wat HBU Training & Advies voor jouw OR kan doen? Neem dan contact op, dan maken we samen een plan.  

Wil je weten wat de taken van de ondernemingsraad zijn?   

Reacties worden op prijs gesteld!

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x