hielke-boersma-hbuor--96x96.png

Tips en tricks voor een effectieve omgang met meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag

delen
delen
delen
delen
Facebook
seksueel grensoverschrijdend gedrag

Tips en tricks voor een effectieve omgang met meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. 

Er zijn een aantal strategieën die organisaties kunnen toepassen om deze kwesties beter aan te pakken.

1. Transparantie en Vertrouwelijkheid: De behoefte aan transparantie is essentieel, maar dit mag de privacy van de betrokken partijen niet schaden. Er moet een evenwicht worden gevonden tussen open communicatie en vertrouwelijkheid om te voorkomen dat informatie voortijdig en op een schadelijke manier uitlekt.

2. Interne Protocollen: Het is noodzakelijk dat er robuuste interne protocollen zijn voor het omgaan met meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Deze protocollen moeten zowel de melder als de beschuldigde beschermen en duidelijke richtlijnen bieden voor hoe dergelijke zaken moeten worden aangepakt.

 3. Gespecialiseerde Ondersteuning: Organisaties moeten investeren in de opleiding van hun medewerkers om hen uit te rusten met de nodige vaardigheden om dergelijke zaken op een respectvolle en effectieve manier te behandelen. Dit kan inhouden dat er speciale ondersteuningsteams worden opgezet die getraind zijn in traumagerichte zorg en conflictbemiddeling.

4. Extern Advies: In sommige gevallen kan het nuttig zijn om extern advies in te winnen om de organisatie te helpen navigeren door de complexiteit van de situatie. Dit moet echter zorgvuldig worden overwogen om verdere escalatie van het conflict te voorkomen.

5. Preventieve Maatregelen: Tot slot moeten organisaties ook preventieve maatregelen nemen om een veilige en respectvolle werkomgeving te creëren waar seksueel grensoverschrijdend gedrag niet wordt getolereerd. Dit kan onder andere door het bieden van training en voorlichting over gepast gedrag op de werkvloer.

Het is duidelijk dat organisaties voor een uitdaging staan bij het omgaan met meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Echter, door een gedegen strategie toe te passen en de nadruk te leggen op zowel preventie als respons, kunnen ze beter uitgerust zijn om deze situaties aan te pakken en te voorkomen dat ze escaleren.

Sinds kort is er ook door de overheid een handreiking gepubliceerd die gedetailleerde informatie geeft over een doordachte aanpak. Het is een eerste opzet maar zeker al zeer bruikbaar in de praktijk.

Je kan deze hier downloaden op de website van de overheid.

Of kopieer deze link

https://www.rcgog.nl/publicaties/publicaties/2023/05/17/handreiking-meldingen-van-seksueel-grensoverschrijdend-gedrag-op-de-werkvloer

Heb je hulp nodig bij het aanpakken van dit gevoelige onderwerp met jouw OR? Schroom niet en nodig mij gratis uit om een indruk te krijgen hoe jullie dit als OR zouden kunnen aanpakken.

Hielke@hbuor.nl

0615189257

Wil je meer weten over mijn vijf-stappenplan voor een effectievere OR?

Vraag het dan aan en ik stuur het je toe!

Reacties worden op prijs gesteld!

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x