Waarom je graag weet wat de arbeidsinspectie gaat doen in 2025
Enkele van de prioriteiten van de Arbeidsinspectie voor 2025
De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft haar jaarplan voor 2025 gepubliceerd, waarin ze beschrijft hoe ze in het komende jaar resultaten en effecten wil bereiken. Dit is het derde uitvoeringsjaar van het Meerjarenplan 2023-2026.
De belangrijkste prioriteiten voor 2025 zijn als volgt:
- Aanpakken van arbeidsuitbuiting en ernstige benadeling: Dit is een topprioriteit voor de Arbeidsinspectie in 2025. Het programma Arbeidsuitbuiting & Ernstige benadeling zal zich richten op het identificeren en bestrijden van ernstige en meervoudige wetsovertredingen. Dit programma zal samenwerken met de Opsporingsdienst van de Arbeidsinspectie om een strafrechtelijke aanpak in te zetten waar dat relevant is. Er wordt voorbereid op de nieuwe wetgeving om artikel 273f Wetboek van Strafrecht te moderniseren, die naar verwachting in 2025 in werking zal treden.
- Intensivering van het toezicht op uitzendbureaus: De Arbeidsinspectie zal in 2025 extra aandacht besteden aan uitzendbureaus, met name vanwege de nieuwe Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta) die naar verwachting in 2025 in werking zal treden. Er zullen extra medewerkers worden ingezet om misstanden in de uitzendsector aan te pakken, waaronder 35 inspecteurs en 10 fte voor ondersteuning.
- Aanpakken van misbruik van migratieregelingen: Het programma Migratieregelingen, Internationaal, Schijnconstructies en Cao-naleving zal zich richten op het voorkomen van misbruik van migratieregelingen, met name op het gebied van kennismigranten, studenten en au pairs.
- Toezicht op de doeltreffendheid van het stelsel van werk en inkomen: Het programma Toezicht SUWI/Toezicht Sociaal Domein zal toezicht houden op de doeltreffendheid van de uitvoering van het stelsel van werk en inkomen door gemeenten, UWV en SVB. In 2025 zal de eerste monitor bij UWV worden afgerond, en in 2026 zullen er monitoren volgen die zich richten op dienstverlening door gemeenten en SVB.
- Aanpakken van psychosociale arbeidsbelasting (PSA): Het programma Psychosociale Arbeidsbelasting, Arbeidsdiscriminatie en Fysieke belasting zal zich richten op het aanpakken van PSA, waaronder discriminatie op de werkvloer. In 2025 zullen er inspecties en mogelijk andere interventies worden uitgevoerd bij universiteiten naar aanleiding van de monitor Arbo in Bedrijf (AiB) Special Universiteiten.
- Veilig en gezond verwijderen van asbest en toepassen van ioniserende straling: Het programma Asbest en Ioniserende Straling zal zich richten op het veilig en gezond verwijderen van asbesthoudende toepassingen en het veilig en gezond toepassen van bronnen van ioniserende straling. In 2025 zal de Arbeidsinspectie betrokken zijn bij de voorbereidingen van de implementatie van een nieuwe EU-richtlijn die lidstaten verplicht een vergunningenstelsel voor asbestsanering in te voeren.
- Beschermen van werknemers tegen blootstelling aan gevaarlijke stoffen: Het programma Blootstelling aan Gevaarlijke Stoffen zal zich richten op het beschermen van werknemers tegen schadelijke blootstelling aan gevaarlijke stoffen, met name kankerverwekkende, mutagene, reprotoxische en sensibiliserende stoffen.
- Voorkomen van zware ongevallen met gevaarlijke stoffen: Het programma Major Hazard Control (MHC) zal toezicht houden op de acute risico’s van zware ongevallen met gevaarlijke stoffen bij Seveso-inrichtingen en bedrijven die onder de ARIE-regeling vallen.
- Versterken van de zelfregulerende werking van certificatiestelsels en weren van onveilige producten: Het programma Certificatie en Markttoezicht zal zich richten op het versterken van de zelfregulerende werking van certificatiestelsels en het weren van onveilige producten van de Europese markt.
- Bevorderen van goed werkgeverschap in sectoren en ketens: Het programma Goed werkgeverschap in sectoren en ketens zal zich richten op sectoren waar grote (veelal meervoudige) arbeidsrisico’s aanwezig zijn met kwetsbare werkenden.
De Arbeidsinspectie zal in 2025 ook investeren in data- en informatiegestuurd werken, om de effectiviteit van haar interventies te vergroten. Daarnaast zal ze nauw samenwerken met lokale, regionale en internationale partners, zoals de Douane, de European Labour Authority (ELA) en de politie. De Arbeidsinspectie zal ook blijven reflecteren en signaleren om bij te dragen aan het borgen van publieke belangen, zoals de mogelijkheid om gezond en veilig te kunnen werken.
De Arbeidsinspectie verwacht in 2025 ongeveer 100.000 meldingen te ontvangen over ongezond, onveilig of oneerlijk werk. Ze zal deze meldingen gebruiken om haar reactief toezicht uit te voeren en te leren hoe werk veiliger en gezonder kan worden gemaakt.
Wil je nu zelf weten hoe de Inspectie controleert en handhaaft?
Kijk eens op https://www.zelfinspectie.nl
En tenslotte: als je weet wat er op je afkomt vanuit de Inspectie, als organisatie en als OR dan helpt dat om elkaar scherper te houden om je werkplek gezonder en prettiger te maken en te houden. Want prettig en gezond werken wil iedereen.
Zo maakt ook deze stap onderdeel uit van Oneindig veel invloed voor de ondernemingsraad, Wil je meer weten over dit boek, stuur dan een mail met verzoek om een PDF versie of luister het als podcast via je favoriete platform.