Kennisbank

6 Eigenschappen effectief OR lid

6 Eigenschappen effectief OR lid

6 eigenschappen voor de OR als ondernemer binnen je eigen organisatie #

De metafoor die helpt om vast te stellen wat er nodig is voor het goed functioneren van een OR is die van ‘een bedrijf in een bedrijf’. Deze 6 eigenschappen helpen jou als medezeggenschapper, een  effectief OR lid te zijn.

Je klanten zijn je collega’s en de bestuurder. De middelen (deskundigheid, financiën) die je nodig hebt zijn veelal binnen het bedrijf aanwezig. De bestuurder en je collega’s hebben behoefte aan iemand die weet wat er speelt in de organisatie en die actief meebeweegt met de ontwikkelingen binnen en buiten de organisatie. Dan is de OR een gesprekspartner op alle niveaus. Doorgrond deze 6 eigenschappen en wordt een meester in medezeggenschap

Welke eigenschappen/ competenties moet zo’n OR-bedrijf dan hebben? #

Hoe ondernemend ben jij? Iedereen kan in een OR-bedrijf beginnen, maar wat heb je nodig om dat ook góed te doen? Check of jij de competenties hebt om je medezeggenschaps-onderneming succesvol te maken aan de hand van criteria die zijn verzameld uit diverse onderzoeken.

‘Zie kansen in je eigen tegenslagen’ (Steve Jobs), ‘Niemand bereikt succes in zijn eentje’ (Malcolm Gladwell), ‘De waarde van een idee ligt in het gebruik ervan’ (Thomas Edison), ‘De sleutel naar een briljante reputatie is door briljant zíjn, niet door te doen alsof’ (Seth Godin): allemaal wijsheden van topondernemers die vertaalbaar zijn naar kwaliteiten die jij nodig hebt. Lef, fantasie, enthousiasme en doorzettingsvermogen: heb jij die eigenschappen in je?

Welke eigenschappen moet je hebben voor succesvolle medezeggenschap #

Op basis van de bevindingen van deze onderzoekers, hebben wij een selectie gemaakt van de competenties die een OR-leden moeten hebben. Dus, welke eigenschappen moet je volgens ons hebben, wil je de weg naar succesvolle medezeggenschap kunnen bewandelen?!


  •  (Bewust) risico’s nemen

  • Een OR moet risico’s durven nemen. Als je je idee lanceert, een positie bepaalt of een initiatief gesprek voert, kun je dat nooit vollédig onderbouwd doen. Je loopt altijd het risico op negatieve terugkoppeling. Dat is spannend en uitdagend, maar het kan eigenlijk niet echt slecht aflopen.

    Neem risico’s niet om het risico nemen, doe het bewust: bereken van tevoren wat het betekent als een bestuurder/het MT níet ingaat op jouw idee waardoor je je plan moet heroverwegen. Doe je dat goed, dan blijft risico nemen je iets opleveren en helpt het je OR-bedrijf verder.

    1.  Doorzettingsvermogen hebben 

  • Ben jij iemand die verder werkt, óók als het even tegenzit? Maak je altijd af waar je aan begint, ondanks de risico’s? Om (succesvolle) OR-ondernemer te kunnen worden, heb je doorzettingsvermogen nodig. Je moet veel van jezelf kunnen eisen, je goed kunnen concentreren, een helder doel voor ogen hebben en dat ook willen bereiken. 

    1.  Creatief zijn

  • Je hebt creativiteit nodig om je idee op zo’n manier uit te bouwen dat het leidt tot een prachtbedrijf. Kun je vérder en out of the box denken? Heb je het in je om ideeën te voorzien van een extra laag, die voor dat yes-gevoel zorgt? Dan zit het met jouw creativiteit waarschijnlijk wel goed. Je zult het nodig hebben, ook om anderen binnen de organisatie te kunnen overtuigen van je plannen.


    1.  Overtuigingskracht

  • Klopt jouw argumentatie altijd en weet je anderen daarmee ook te overtuigen? Oftewel: ben je in staat voorstellen en ideeën te verkopen en anderen daarbij te enthousiasmeren? Het is belangrijk dat je duidelijk kunt maken wat je wil en waarom, en daarbij vertrouwen kunt scheppen. Voor dat laatste heb je ook empathisch vermogen nodig. Dan kun je mensen goed inschatten en ben je tijdens een gesprek in staat snel te achterhalen wat de behoeften van je gesprekspartners zijn.


    1.  Resultaatgericht werken

  • Houd bij het ondernemen strak voor ogen welke resultaten je wil behalen en handel daar ook naar. Maak snel beslissingen en verzand niet in details. Houd altijd de grote lijnen in de gaten en de conclusie die daaraan verbonden is. Als je de leiding hebt, heb je deze competentie ook nodig: je moet resultaatgericht kunnen leidinggeven. Wees helder richting je personeel over wat je van hen verwacht. Welke verantwoordelijkheden liggen bij hen, welke resultaten moeten we behalen? Als ze dat helder hebben, mogen ze de details zelf invullen.


    1.  Financiën helder hebben

  • Denk jij goed na over budget, winst en over de middelen die voorhanden zijn in jouw organisatie, zoals geld, tijd, kennis en hulp? Belangrijk hierbij is dat je die middelen ook goed weet te vinden en gebruiken, om de beste resultaten te behalen. Neem geen ondoordachte beslissingen over geld, verspil geen geld en ken de oorzaken van winst en verlies.
    (Bronnen: Jong Ondernemen, Mindchallenge, Topstarter (één), startupquote.com)
    Kijk ook eens bij het overzicht van opleidingen voor de Ondernemingsraad

    Basiscursus voor de nieuwe OR ondernemingsraad

    Training voor de ervaren OR

    Training voor de COR

    Uitleg over de essentie van medezeggenschap

     

    Wil je meer weten over verras je bestuurder niet  zoek dan contact met Hielke

    Vraag hier het gratis Ebook aan om het OR werk goed te organiseren
Wat vind je van dit artikel?