De Clinic>
Elke maand een gouden, bewezen tip uit de praktijk!
Voor jouw als OR-lid, want jij maakt het verschil

Krijg die invloed die jij wil met jouw OR

2000+

Tevreden cursisten

99%

Zou mij opnieuw aanbevelen 

17

Jaar ervaring

8,4

Klant tevredenheid

Waarom voor HBU kiezen?

Ik vind Hielke heel inspirerend en motiverend. Door na te denken over doelen en jaarplannen krijg je meer overzicht en inzicht!

Agnes Slotboom Abbott Chemicals

Prettige, persoonlijke benadering waarbij de – voor ons – belangrijkste zaken aan bod kwamen en we heel concreet verder kunnen
 
 
Gerard School My Microgroup
Het was fijn hoe je bij ons doorvroeg en daarmee ook bepaalde valkuilen van vanzelfsprekendheid bij ons doorbrak. Mooi hoe je dat deed. Doorvragend, uitdagend en met gebruik van humor. 

Carla Nicolai     Espria

Het werk in de ondernemingsraad vraagt veel disciplines en vaardigheden. 

Maar laten we eerlijk zijn hoe gaat het daadwerkelijk? Als je koel en met afstand kijkt?

 • Sta jij dan te trappelen om aan de slag te gaan met OR onderwerpen. 
 • Weet jij hoe je al die dingen moet doen?
 • Weten de collega’s echt op tijd waar jullie mee bezig zijn? 
 • Hoe je er voor zorgt dat je echt weet wat er op de werkvloer speelt.
 • Spreek jij nu echt over de belangrijke zaken met de directeur 
 • Hoeveel heb je wekelijks voor de OR? Of per zelfs per maand?

Je bent niet de enige. Er is dan iets aan de hand met je vaardigheden.

Je doet nu misschien wel hetzelfde wat veel andere OR-leden doen. Die denken dat OR-werke hetzelfde is als wat het MT doet, veel vergaderen, praten met elkaar en luisteren naar de directie en MT. Liefst tegelijkertijd.

Daar kun je voor kiezen, maar dan word je niet gezien als dé autoriteit ten aanzien van personele belangen. Je hebt dan een lage status.

 

Als je als OR lid een hoge status hebt, dan lijkt je positie in de organisatie meer hierop:

 • Je collega’s vinden het al een goed plan als het van JOU afkomt.
  Ze gaan vanzelf contact met je opnemen.
 • Je wordt niet gezien als een zeurpiet, maar als een expert op het gebied van inspraak en invloed.
 • De bestuurder heeft weinig of geen weerstand: ze accepteren jouw criteria en eisen zonder morren. En luisteren echt!
 • Collega’s en de bestuurder hopen dat je tijd voor ze hebt.
 • Jij zorgt voor draagvlak en zichtbaarheid, je zorgt niet voor het IKEA-effect, jij bent het IKEA-effect

  Om gezien te worden als beste partij om mee te praten in de organisatie, is een ander soort werkwijze nodig:  Fluwelen invloed

  Fluwelen invloed is: 
 • jezelf verkopen als belangrijke beïnvloeder.
 • Je hoeft dan weinig meer in te leveren of lawaai te maken.
 • Wat je doet in je fluwelen invloed is: je positie en invloed laten zien.
  De tips en tricks die je krijgt als Member van de Clinic>, zijn allemaal tips voor fluwelen invloed.
  Dus iedere maand krijg je een manier om jouw status in de organisatie te verhogen. Daardoor kun je stoppen met het inleveren van je kostbare tijd voor geen resultaat.

  Hoe gaaf zou dat zijn? 

Fluwelen invloed

 • Membership van HBU Training en Advies
 • Exclusief voor OR-leden die er het meeste uit willen halen voor de organisatie en voor zichzelf, Dagelijks bestuursleden en ondersteuners
 • Ontdek de geheime tips en triks van Fluwelen Invloed
 • Presenteer jezelf als daadkrachtig, goedingelicht en bekend met hoe de hazen lopen zodat je kunt stoppen met toekijken en formele spelletjes spelen
 • Iedere maand krijg je een Tips en Tricks om je positie in de organisatie te verstevigen
 • Stop met het weggeven van je invloed 
 • Zet jezelf op de top van die apenrots, waar je met de bestuurder dat echte goede gesprek kan laten plaatsvinden
 • Dat je het meeste bereikt voor de organisatie en jouw OR en zodat je geen last meer hebt van managers die jouw OR-werk niet belangrijk vinden.

Ervaringen met de Basiscursus OR:

DRIE DAGEN NIET INGEKAKT
" De verfrissende manier van lesgeven, deze was duidelijk, on point en erg fijn. De cursus was 3 dagen maar ik had geen enkele keer een moment van inkakken en daardoor is mij erg veel bij gebleven en was de cursus zo efficiënt mogelijk als hij maar kon zijn. "
Sebastian Jakobsen,
Van Doorne Nieuw OR-lid
HET CURSUSPLAN IS EEN LEIDRAAD
" niet strak het cursusplan volgen (is enkel een leidraad), de punaise in de ballon, beste Robbert..... en buiten de cursus uren ook aan teambuilding doen "
Harry Rooyakkers,
(Oude Rot in het vak) Gemeente Deurne, Ervaren OR-lid
GELIJK TOEPASBAAR IN DE PRAKTIJK
" Veel geleerd en uitkomst toepasbaar in de praktijk. Ongedwongen sfeer en veel geleerd. Onder andere over hoe de communicatie te verbeteren. "
Rudi Termaat,
Kingspan, Ervaren OR-lid.

Is dit het moment?

Op een middag las ik een recensie over een boek over Burn-out. Waar het overging was dat iemand zijn batterij leegloopt terwijl hij aan het werk is en dan vooral in de situatie dat zijn talenten niet worden aangesproken. 

Het interessante aan dit boek was de relatie tot het werk wat je doet en de wijze waarop de organisatie een beroep doet op al je talenten. Vaak is dat dus maar heel beperkt. En dan vervolgens kom je bij de manier waarop jij je zogenaamd moet ontwikkelen. Dat gebeurt vaak en vooral op de vaardigheden waar werknemers niet goed in zijn omdat juist die vaardigheden in het functieprofiel staan. 

En laten we eerlijk wezen, veel leidinggevenden zitten vaak nog niet zo lang op hun post om goed te herkennen waar de talenten van hun medewerkers zitten. Dat is geen onwil, maar de praktijk. 

Daarnaast vinden veel managers het ook wel lekker makkelijk om wel aan opleiding te doen maar collega’s niet te stimuleren tot persoonlijke ontwikkeling en het aanspreken van hun talenten. 

En dan heb je dus de poppen aan het dansen. Wel hard werken maar zonder de innerlijke motivatie die benodigd is om het vol te houden. Het is echt niet zo dat sprake moet zijn van een oneindig opleidingsbudget en lang leve de lol. 

Maar je collega’s motiveren om te ontdekken in welke richting zij zich willen ontwikkelen en of hun passie en hun talent nog wel matchen geeft ruimte en dan kom je een stuk verder. 

Vaak zie ik dat ook bij mensen die bijvoorbeeld naast hun werk nog een opleiding doen, dat heb ik zelf ook gedaan, om verder te komen binnen hun werk. Die hebben niet minder energie door de overuren maar meer energie door de positieve drive die zij ervaren. Vooral ook als ze daarvoor volledig gefaciliteerd worden door hun werkgever.
 Maar even terug naar die burn-out.. als je wel de talenten en de passie hebt maar die worden niet aangesproken waar ben je dan mee bezig???? Roofbouw op jezelf.
 Veel bestuurders ‘waarderen’ hun OR heel erg maar ondertussen worden ze vaak toch te laat betrokken. Dat kost de OR altijd veel negatieve energie.

Ook worden OR vaak maar deels meegenomen in het traject en dat komt soms ook door ondeskundigheid van henzelf. Want zeg nou zelf, werk jij graag met niet functionerende collega’s?

Ook dat kost mateloos veel energie voor beide partijen. 

En is dat allemaal nodig? Natuurlijk niet !

Het is nu tijd om te kiezen om jezelf deskundig te maken en er voor gaan, jezelf ontwikkelen en je eigen ontwikkeling in de hand nemen. Je bent niet afhankelijk van de bestuurder, jij als OR-lid wil jezelf ontwikkelen en je wil best af en toe wat eigen tijd in die OR steken als je maar goed gefaciliteerd wordt maar bovenal gewaardeerd wordt vanwege je deskundigheid, passie betrokkenheid en je kennis over wat er op de werkvloer speelt en waarom bepaalde zaken beter anders kunnen worden besloten. 

Daarom is het nu jouw tijd om je te gaan ontwikkelen tot deskundige met mijn tips en tricks. Daarmee kom je verder en dan zeg je dat het nu tijd is om dat te gaan doen. Elke maand een praktische tip met hands-on uitleg hoe je dat moet doen, op video en op papier zodat je het altijd goed tot je kan nemen op een manier die jou past.

 

 

Kennis online maakt het makkelijker. Je krijgt het ook op papier makkelijk deelbaar en toepasbaar in de praktijk.

Samen met die andere betrokken collega’s heb jij je aangemeld toen de  ondernemingsraad werd geïnstalleerd. 

Jij bent gekozen om de achterban te vertegenwoordigen. Je vindt het belangrijk dat de stem van de werknemers niet in een echoput belandt.

Dit membership helpt je om te komen tot de juiste inzichten, praktische tips waarmee je direct aan de slag aan. Alles wordt opgenomen dus je kan het later ook nog eens terugkijken. 

Je krijgt de tips en tricks ook op papier toegestuurd compleet in een echt cursusboek zoals jij ook zou krijgen tijdens een live training.

Mijn ervaring is dat online dit soort trainingen prima passen en omdat jij het kan nakijken kan je optimaal profiteren van de kennis die ik je online en op papier geef. Je kan het eindeloos terugkijken.

Wat is er nodig om mee te doen?

Meld je hier aan en en je kan eerstvolgende maand van start. 

Via de aanmeldpagina geef je op en de eerstvolgende Clinic> bijdrage krijg je automatisch toegestuurd per post en per mail krijg je de toegangsgegevens voor de toegang.  

Wat houd je nog tegen?

Klik hier hier onder om mee te doen! 

Ja, Ik wil mijn collega's nog beter vertegenwoordigen, het is nu de tijd

Zit je ergens aan vast?

Nee hoor, je zit helemaal niet vast. Jullie membership is maandelijks opzegbaar – behalve natuurlijk als je het voordelige jaar-membership gekozen hebt: dan is het jaarlijks opzegbaar. Gewoon door een mail te sturen naar 

Hielke@HBUOR.nl

 

En uhhh Waarom is er geen niet goed, geld terug garantie?

Terugbetalingen zijn niet mogelijk, want daar zijn de clinics te waardevol voor. Maar nogmaals je zit nergens aan vast, want je membership is maandelijks opzegbaar – behalve als je het voordelige jaar-membership hebt: dan is het jaarlijks opzegbaar.

 

Wanneer verschijnt de volgende Clinic>

Op de eerste maandag van de maand verschijnt je nieuwe Clinic> op de ledensite. Ongeveer een week later krijg je ook de envelop in de brievenbus met daarin de papieren versie van de Clinic>. Dan heb je hem dus ook fysiek bij de hand. Kun je er bijvoorbeeld dingen bij schrijven of hem delen met je OR-collega’s. 

 

Waarom moet ik het maandbedrag vooraf betalen voordat de Clinic> beschikbaar is?

Vergelijk het maar met een abonnement op een tijdschrift. Daar betaal je voor en vervolgens ploft er elke maand een maandblad op de mat. Zo gaat het bij het membership van De Clinic> ook. Elke eerste maandag van de maand verschijnt de nieuwe Clinic> op de ledensite, en ongeveer een week later krijg je ook de envelop met de die les in de brievenbus. Het maandbedrag wordt aan je gefactureerd per email. Als je tenminste een maandabonnement hebt. Je krijgt dan elke maand een e-mail met daarin de factuur voor je administratie. Het is dus wel nodig om je maandbedrag zelf over te maken. Als je een jaarabonnement hebt dan ontvang je jaarlijks in maart een factuur.

 

Kun je ook vragen stellen aan HBU?

Vragen stellen kan alléén als je een special Membership op de Clinic> hebt.  Dus kies je voor Advanced of Pro. Want dan heb je elke maand een live online feedback-sessie met Hielke of zijn collega en de andere Advanced en Pro Members. Die sessie worden via internet verzorgt. Het handigste gaat dat natuurlijk via je laptop maar op je smartphone kan ook. Vragen stellen kan dan door  door je vraag in de chat te zetten tijdens de les die je dan volgt.
 Soms is het handig een mondelinge toelichting te geven dan kan de begeleider je vragen je te unmuten zodat je de vraag kunt toelichten. Het is dus handig om de oortjes van je telefoon of microfoon bij de hand te hebben.

Inschrijven voor het Membership de Clinic>.

Meld je hier gemakkelijk aan en heb je nog vragen laat het mij weten in het opmerkingen veld.

Stuur je verzoek en dan bevestigen wij per mail je verzoek het membership

 

 
 
 

 

Deze actie loopt tot 1 april 2022

Vragen? Laat het ons weten 

Heb je nog een vraag of wil je meer informatie over het membership? Bel, app of mail  gerust. We helpen je graag verder.

0615189257 of hielke@hbuor.nl

Ervaring van een deelnemer:

 ‘Zeer leerzaam en geen saaie les, dagen vlogen voorbij, veel gezelligheid’

Deelnemer Adrie, werkt in de ‘verkeersmaatregelen’, Starttraining (3 dagen, 8 dagdelen!)