arrow_drop_up arrow_drop_down
HBU training en advies

Wil jij zichtbaar worden als OR?

Meer invloed voor jouw 

collega's bij de bestuurder?


OR-Verkiezingen, daar begon het allemaal mee, toch? 

OR-Verkiezingen

Enthousiast en met veel plezier was jij een van de gelukkigen die na de verkiezingen genoeg stemmen had voor een zetel.

Of soms, gaat het zo: er waren geen verkiezingen en jij had aangegeven wel interesse te hebben in de OR en dan heb je plotseling een zetel en ben je ‘gekozen’ zonder verkiezingen. 

Na het installatie-ritueel met de directeur/bestuurder waarin alles rooskleurig gepresenteerd wordt is nu de tijd van vergaderen en werken in de OR aangebroken.

Kortom nu zit je in de OR en ga je van start gaan met het behartigen van de belangen van je collega’s.  Herkenbaar?


Ondertussen:

 • Verzet jij veel werk als OR-lid en ervaar je daar (te) weinig waardering voor,
 • Wil je zo goed mogelijk je werk combineren met het OR-werk maar het kost toch best veel energie om beide goed te doen,
 • Is het zeker dat jij de belangen van je collega’s vertegenwoordigt en je nek voor hen uitsteekt maar jij ziet die collega eigenlijk nooit, ja alleen als het hen persoonlijk raakt, weten ze je te vinden.
 • Ben jij zelfs in privé-tijd bezig met je OR-werk, terwijl vooraf duidelijk door iedereen gezegd werd, OR-werk is ook werk en dat doe je dus in werktijd. De praktijk blijkt anders!

 

En dan dit…..

Dus daar zit je weer. Met moeite kon je weg komen van je werkplek. Je collega’s waren niet blij dat je hen in deze drukte achterliet met het werk. Nu zit je in de vergadering en druk op zoek naar de agenda en de stukken. Waar ging het ook alweer over deze keer? Herkenbaar voor jou of je collega's?

 

Of je maakt dit mee (dit heb ik niet zelf verzonnen hoor!)

Daar is hij. De bestuurder komt je tegemoet en kijkt je verbaasd aan….:”Wat doe jij hier op deze plek”, zie je hem denken?

Het lijkt wel of hij je maar net herkent, maar gisteren was hij nog zo amicaal in de vergadering. Nu ben je even niet zo belangrijk voor hem. 

Je wordt echt niet serieus genomen als OR-lid. 

Jij mag toch zeker de achterban raadplegen? 

Daarom ben jij dus niet op je werkplek maar ergens anders.

Daar zal mijn leidinggevende mij binnenkort wel weer op aanspreken. Niemand weet eigenlijk wat de bedoeling is van het OR-werk. Dat is toch reuze irritant! Hoe kan ik het dan goed doen?

Maar ook dit!

Invloed van buiten, continue verandering, dynamische veranderingen, organische veranderingen. Meepraten en meebewegen vraagt de bestuurder.  Voor de zoveelste keer.

Maar wij vinden gewoon wat anders, niet om dat wíj dat vinden. De achterban vindt dat! Dat weten we wel. Dat zeggen we ook maar dat wordt nooit zo vastgelegd.


Zo gaat het veel vaker, wij zeggen wel wat maar niemand van de achterban die het ziet of leest. Hierdoor denken mijn (directe) collega’s dat wij ons nooit laten horen.

Dat we niet onze mening geven. Maar dat is wel zo. Meestal doet de voorzitter dat maar wij als OR verweren ons wel. Maar de directie brengt het vaak zo dat wij in goed in overleg tot dit besluit gekomen zijn. Maar onze input wordt echt niet serieus genomen.

Echt balen! Het kan echt anders, zou jij dat willen?

Ik wil hier meer over weten
Inspirerend, enthousiast en inspelend op onze actualiteit. Niet blijven hangen in vaste kaders, maar juist het proces benadrukken en hoe je dit zelf kunt beïnvloeden. Erg prettig.
Leon Bronkhorst, Sportbedrijf Arnhem

Herkenbaar bovenstaande ervaringen over het OR-werk?

Herken je het bovenstaande? 

Ik heb het niet eens zelf bedacht. Ik hoef mijn geheugen maar even zijn gang te laten gaan en dan hoor ik het velen van jullie tegen mij zeggen. 

Die collega's..... onvrede over de bestuurder, de achterban of de andere OR-leden. Maar ook bestuurders die ontevreden zijn over de relatie met de OR omdat de OR-leden wel veel vragen maar zelden hun mening geven. Of zich altijd beroepen op de wet en de procedures, zonder dat we al een inhoudelijk punt hebben. Of criteria?

Ik heb een methode voor jou en jouw OR waardoor je meer resultaat, meer waardering/invloed en meer zichtbaarheid krijgt bij de achterban en bij de bestuurder!

 

Wat gebeurt er met jou en de OR-leden als ze mijn methode toepassen?

Geen Plezier in het OR-werk 

Jij gaat met plezier aan je OR-werk omdat je directe collega’s waarderen wat je doet voor de organisatie en voor hen. Ze weten wat je voor hen doet. Fijn toch?

Te weinig Meer resultaat met de Ondernemingsraad in minder tijd 

Omdat je het OR-werk in minder tijd kan doen heb je meer tijd over, zeker als je veel vrije tijd steekt in het OR-werk. Dan kan je weer meer tijd besteden aan die andere dingen die je ook leuk/belangrijk vindt om te doen (familie, relatie, hobby, etc) , lekker even ontspannen, gezellig samen, lekker weer, beetje bewegen, hoe zou dat zijn? 

Gedoe met Duidelijker, helder en transparant naar de bestuurder

Doordat je op een andere manier werkt en communiceert wordt ook de directeur zich meer bewust wat jullie voor het management en de organisatie betekenen. Hierdoor word je een serieuzere sparring-partner van de bestuurder en het MT. Stel je eens voor hoe gaaf dat zou zijn?

De achterban komt naar de OR. blijft weg

Omdat voor iedereen helder is wat het OR-werk inhoudt en waar jullie over gaan, komen collega’s naar jullie toe. Bijvoorbeeld met die zaken waar ze last van hebben als hun direct leidinggevende daarin geen rol kan of wil spelen.  Of als het over meer dan een afdeling gaat, de onderlinge samenwerking tussen afdelingen of de interne communicatie. Zij en jullie weten waar het OR werk over gaat! Geeft dat een goed gevoel? 

 

Gun jezelf dat resultaat, zet  die 1e vrijblijvende stap! 

Maak kennis met de 4 stappen methode!


Goed doordacht, eenvoudig en transparant 

Zet de eerste stap

Waarom jij kiest voor 4 simpele stappen?

Met de 4 stappen methode ervaar jij:

 • Direct contact met de achterban
 • betekenisvolle medezeggenschap
 • Een inhoudelijke, sterke relatie met de bestuurder en het managementteam
 • Het zijn maar 4 eenvoudige stappen
 • Transparantie, zowel richting bestuurder als medewerkers
 • Hoe jouw competenties altijd van pas komen
 • Meer zelfvertrouwen en dus grotere persoonlijke effectiviteit
 • Concrete stappenplannen en voorbeeldmateriaal
 • Geen discussies meer over procedures, wet- en regelgeving
 • Meer focus en ervarend leren

Dus probeer het en vraag hieronder dat voorstel aan:

Ja, ik wil meer weten over  het vier stappenplan. 

Een van je voorgangers: 

 'Zeer leerzaam en geen saaie les, dagen vlogen voorbij, veel gezelligheid'

Deelnemer Adrie, werkt in de 'verkeersmaatregelen', Starttraining (3 dagen, 8 dagdelen!)

 • Ik wil graag meer weten!